Foamea, setea, frica, moartea. Te Deum-ul fratelui Ibrahim Alsabagh

Foamea, setea, frica, moartea. Te Deum-ul fratelui Ibrahim Alsabagh
Publicat: 31/12/2017, 23:31
Actualizat: 09/01/2020, 00:59

În vară, a publicat o carte tulburătoare, pe care în noaptea asta mi-am propus s-o duc până la capăt, cu un ochi spre protestele din Iran: „Înaintea zorilor. Povești din Alep, despre război și speranță”.

Scurmând prin neprețuitele ruine ale odată strălucitorului Alep, Ibrahim Alsabagh a găsit ceva ce ne poate folosi multora: „nădejdea în mijlocul suferinței”. Pentru că s-a simțit acolo, în flăcările războiului, împreună cu credincioșii săi de toate religiile, ca în cuptorul din Cartea profetului Daniel de unde răsunau câtecele de slavă pe care Dumnezeu le-a auzit.

(Un Te Deum – „Ție, Doamne” – personal e convorbirea cu Dumnezeu a fiecăruia, la sfârșit de an, când se mulțumește pentru toate momentele milei Sale). Iată-l pe al părintelui Alsabagh:

„Întâi de toate, vreau să dau slavă lui Dumnezeu pentru acordul de pace din 22 decembrie 2016, încheiat între armata regulată și grupurile înarmate. De atunci am putut trăi în pace, nu au mai căzut bombe pe case, pe școli, pe spitale, pe lăcașe de cult. După ani de război, ni s-a părut o minune.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu atât Papei Francisc pentru rugăciunile și demersurile în sprijinul Siriei, cât și episcopilor și preoților care ni s-au dedicat în multe feluri – în gesturile lor am simțit duioșia lui Dumnezeu față de noi. Recunoștința mea se îndreaptă și spre copiii lumii care, din 5 decembrie 2016, au fost invitați să se roage pentru pace, în fiecare primă duminică a lunii, împreună cu copiii din Alep. Un alt mare dar pe care l-am primit și pentru care îi sunt recunoscător lui Dumnezeu e ajutorul creștinilor de pretutindeni și al persoanelor fără de credință. Au avut milă de noi și ne-au arătat afecțiune și prietenie, trimițându-ne ajutoare consistente cu care am putut să acordăm ajutor populației în vremea războiului, dar și în timpul acesta de pace. De când armele tac, împreună cu numeroșii și generoșii voluntari care ne sunt alături în acțiunea de asistență, am reparat mai mult de 800 de case, am ajutat peste 380 de tineri să înceapă o mică activitate și zeci de familii să facă față necesităților reconstrucției. Am demarat patruzeci de proiecte. De exemplu, garantăm ajutor economic pentru 1.116 de tinere perechi căsătorite din 2010 și pentru optzeci de perechi de logodnici care doresc să se căsătorească și să-și întemeieze o familie.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toți cei care au continuat să trăiască la Alep în timpul războiului. Mă gândesc la numeroși preoți, la monahi și monahii care, împărtășind cu credincioșii foamea, setea, frica, riscul cotidian de a muri, nu s-au cruțat și s-au îngrijit de necesitățile tuturor, au semănat speranță, ascultând și mângâind inimile rănite. Împreună cu ei au rămas medici, infirmieri, profesioniști și meșteri care le-au pus la dispoziție, cu generozitate, competențele celor în nevoie. De asemenea, mulți credincioși creștini au decis să nu părăsească orașul, însuflețiți de convingerea că Dumnezeu îi voia chiar aici, ca punți ale păcii între facțiunile aflate în conflict.

În sfârșit, îi mulțumesc Domnului că mi-a dat curajul de a veni aici, la Alep, în urmă cu trei ani. M-a condus, arătându-mi zi după zi calea, fără a permite să mă simt dezorientat. Am putut fi un instrument al dragostei, al duioșiei, al mângâierii Sale. Pentru aceasta îi mulțumesc din toată inima”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?