George Friedman, mentalitate de postac plătit

Redactor:
Lelia Munteanu
George Friedman, mentalitate de postac plătit
Tot mai frecvent invitat la București - zilele acestea, de Mircea Geoană - geostrategul american de origine maghiară George Friedman ne sfătuiește să nu băgăm în seamă declarațiile Victoriei Nuland.

N-ar fi prima oară când președintele Stratfor susține cu același farmec idei contradictorii. Într-o analiză publicată în februarie, Friedman argumenta că celebra „Fuck the EU” (care i-a scăpat subsecretarului american într-o convorbire telefonică cu ambasadorul USA în Ucraina) este „un indicator adițional al gândirii strategice americane”. De ce n-ar trebui băgată în seamă acum Victoria Nuland, când  – într-o dezbatere publică – a exprimat punctul de vedere al țării sale?

Răspunsul e simplu: pentru că îl atacă dur pe premierul Viktor Orban, față de care George Friedman nu doar că nu și-a ascuns simpatia, dar al cărui iliberalism a căutat să-l justifice politico-istoric. Susținere lui Friedman pentru Orban e direct proporțională cu euroscepticismul său militant.
De când se plimbă pe malurile Dâmboviței, George Friedman s-a contaminat de paralogismele propagandiștilor PSD. Când suntem criticați, întrebarea nu e „de ce”, ci „cine e” (madam Nuland, în cazul nostru).

Dacă premierului Ponta, colecționar de poze cu Obama și de  binecuvântări transatlantice, îi convine poziția negaționistă (subsecretarul de stat nu vorbește despre România, ci exclusiv despre Ungaria), iată cum bate câmpii cunoscutul geostrateg: „Văd în această declarație o poziție nerezonabilă a doamnei Nuland. Trebuie să faceți eforturi ca să ajungeți la nivelul la care sunt Statele Unite, dar doamna Nuland uită des corupția din Statele Unite. Faptul că, de multe ori și în multe locuri din SUA, oamenii de afaceri sunt corupți. Deci, sugerez, deoarece nu fac parte din guvern, să uităm ce are de zis doamna Nuland și să ne concentrăm pe următorii pași pe care România trebuie să-i facă”.

George Friedman nu are interesul să se ridice dincolo de mentalitatea unui postac plătit. Firește că și americanii au corupții lor, dar în România corupția a devenit o problemă de siguranță națională. Corupții lor, oricât de iscusiți ar fi, nu subminează democrația.

„Să uităm ce are de zis doamna Nuland”, ne îndemnă Friedman. Să uităm chiar și faptul că Victoria Nuland nu exprimă o năzărire proprie, ci poziția Departamentului de Stat. Propun, în schimb,  să ne aducem aminte ce a avut de zis președintele Stratfor la București, în mai anul trecut: „Trebuie să alcătuiți o inițiativă regională. Este o iluzie optică impresia că UE sau NATO vor avea grijă de România, care este un stat suveran și trebuie să își asume răspunderea pentru viitorul politic. Trebuie să vă asumați problema suveranității și să o plătiți”.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Pericolul major care amenință planeta. Acum e oficial, aplicațiile de tip Waze ar putea deveni...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Horoscopul banilor 17-23 mai 2021. Zodia care dă lovitura, va fi săptămâna perfectă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide