Hai, să ne fie rușine!

Redactor:
Marian Sultănoiu
Hai, să ne fie rușine!
Eu nu știu ce salariu/soldă/indemnizație, sau cum i-o mai spune, iau jandarmii, dar, cu siguranță, acești oameni ar trebui să ridice, și ei, un oarecare spor de penibilitate.

Pentru că nu poate fi decât din cale-afară de penibil să legitimezi, să „ridici” și să duci la mașina „forțelor de ordine”, tu jandarm, un cetățean – care i-a strigat premierului Viorica Dăncilă, azi, la Hunedoara, „Rușine” și „Viorica Dăncilă, cea mai docilă” -, cică în virtutea Legii 61/1991, care prevede „sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, pentru săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare”. O lege care prevede aplicarea unor amenzi între 200 și 1000 de lei.

Ce să spun?! După gustul meu, „rușine” nu mi se pare a fi vreun cuvânt obscen, nici vreo injurie, vreo expresie jignitoare sau vreo vulgaritate. „Rușine!” este, ca să zic așa, un îndemn, gen: fie-vă rușine, domnule/doamnă, că, la vârsta și demnitatea pe care o ocupați, nu prea știți exact-exact să vă exprimați în limba maternă, că încurcați, de la nivelul cu pricina, niște nume/denumiri de personalități și de orașe… Mă rog, ceva pe-aici.

Iar „docil” este, conform dicționarelor, un cuvânt ce-l zugrăvește pe acela care „se supune la orice cu ușurință, fără să protesteze; supus și ascultător”.

Intră, oare, toate acestea la categoria expresiilor injurioase, jignitoare și vulgare, așa de flagrant, încât să-l ridici pe om de pe stradă, mai ceva ca pe timpul Securității și Miliției comuniste?!

Chiar așa am ajuns?!

Atunci, înseamnă că s-a dat liber, fără opreliști, la „umflarea” cetățeanului din stradă, care își admonestează, sătul de nesimțire, concetățeanul. Ceva gen: „Domnule, de ce scuipi pe jos, nu-ți este rușine?!”. Zici vorba, și până să-ți primești, și tu, scuipatul cuvenit, din gura maimuței scuipătoare, hopa, că sare jandar”ul, te legitimează, te saltă, te duce la duba „forțelor de ordine”, unde vei fi amendat, și gata! Mâine, poimâine, la trei amenzi, poate ai „noroc” și primești și vreo sancțiune penală, c-așa e-n tenis…

Sau, dacă te ia valul, încântat de cumințenia vreunui patruped, și te trezești „vituperând”: „Al dracului pechinez, ce docil și cuminte l-a făcut mă-sa, pechineza”…

Vă imaginați ce salt înainte o să facă omul legii? Ce punere în cătușe? Ce drum, al dracului de rapid, la dubă, la secție? Și ce mamă de amendă?!

Dar trebuie să mărturisesc, totuși, că vor exista și consecințe pozitive în virtutea aplicării – în mod ferm – a legii cu pricina, și anume: vor fi ridicați, duși la dubă și amendați, următorii, care au rostit diverse vorbe de ocară, în ditamai publicul:

șefa jandar”ilor, Carmen Dan: (despre Mihai Tudose) „Am să-i răspund scurt, pe înțelesul dânsului: bădăran, oportunist, securist. Nu neapărat în ordinea asta. Alegeți dumneavoastră ordinea!”; (despre Tudose și Ioniță) „Apropo, voiam să vă mai spun ceva de lucrările de doctorat dar mă opresc să mai deschid acest subiect, că iar se supără domnul Tudose și domnul Ioniță, acești doctori în fariseism„.

fostul premier Mihai Tudose: (despre Carmen Dan) „Mincinoasă, agresivă, incompetentă„.

Senatorul PSD, Șerban Nicolae: (despre deputata USR Cosette Chichirău) „Penală e mama care v-a făcut așa nesimțită„. „Dumneavoastră sunteți atât de proastă încât e incredibil ce spuneți”. „Eu am o poză în care dumneavoastră faceți sex anal, acuma ce să facem?„.

Deputatul PNL, Florin Roman: (despre Viorica Dăncilă) „În 26 mai, luptăm cu tuta, cu analfabeta. Cine e? Vasilica, nici nu știi cât de mică începi să fii!”.

Ca să nu mai vorbim de gesturile și cuvintele obscene, produse în Parlamentul României (implicit la tv) de domnii Florin Iordache, Nicolae Bacalbașa, Corneliu Bichineț și alții.

Zic că era și timpul ca toți cei de mai sus să dea socoteală în fața Jandarmeriei/forțelor de ordine, în aceleași literă și spirit ale Legii 61/1991, în conformitate cu care un cetățean român a fost ridicat de jandarmi, dus la dubă și sancționat exemplar, pentru rostirea mizerabilelor cuvinte „rușine” și „docil/ă„, (dacă despre asta e vorba).

Sau, în cazurile de mai sus, jandar”ul nu mai are cădere/putere/kerosen în instalație?! Ori doar unii dintre noi sunt, pentru jandar”i/forțe de ordine, „conform legii”, ceilalți fiind „mai presus de lege”?!

Păi, dacă e așa, atunci, rușine, dom” jandar”, că altceva nu-mi vine să vă zic! 

Inchide