Icarul lui Kissinger – un ageamiu periculos

Icarul lui Kissinger - un ageamiu periculos
Publicat: 28/02/2018, 16:19
Actualizat: 11/01/2020, 00:43

„Am sentimentul că Jared va face o treabă grozavă” a declarat tata-socru Trump, când și-a instalat ginerele la Casa Albă ]n func”ia de consilier, iar toți s-au prefăcut a-l crede pe cuvânt. Cel mai convins pare să fie în continuare Henry Kissinger, care îl consiliază pe consilier.

În ediția de ieri, The Washington Post a dezvăluit pe surse ceea ce multă lume bănuia. Fiind la fel de lipsit de experiență ca un intern oarecare, principalul consilier al președintelui Statelor Unite devine periculos.

De săptămâna trecută se știa că Procurorul Special Robert Mueller și-a extins cercetările și asupra ginerelui prezidențial, mai precis asupra legăturilor sale cu investitori chinezi. Și, tot săptămâna trecută, certificatul provizoriu de securitate al lui Kushner a fost declasificat de la „strict secret” la „secret”, urmând ca generalul John Kelly, șeful cancelariei Casei Albe, să decidă până vineri la ce fel de secretizare va mai avea acces pe viitor.

Articolul din The Washington Times vorbește despre oficiali din cel puțin patru țări care au purtat discuții confidențiale asupra modurilor în care poate fi manipulat foarte apropiatul colaborator al președintelui Donald J. Trump, ținând seama de cel puțin două dintre marile sale vulnerabilități – amatorismul diplomatic și problemele financiare (firma sa de familie are de achitat, la începutul anului viitor, o datorie de 1,2 milliarde de dolari). Cele patru țări ar fi Emiratele Arabe Unite, China, Israel și Mexic (principalele responsabilități ale lui Kushner sunt pacea israeliano-palestiniană și Mexicul). De pe listă lipsește tocmai Arabia Saudită, unde ginerele prezidențial are o relație foarte strânsă cu prințul moștenitor, adevăratul conducător al regatului.
Înalți funcționari ai Casei Albe au confirmat, sub protecția anonimatului, că Jared Jushner ar fi un personaj „naiv” și „ușor de păcălit”.

Legenda vie a diplomației americane, Henry Kissinger, trebuie să fi fost mai conștient ca nimeni altcineva de toate acestea când i-a făcut cinstea de a-și pune semnătura pe profilul său pentru topul Times 2017 al celor mai influente 100 de personalități ale lumii: „Tranziția prezidențială este una dintre cele mai complexe întreprinderi în politica americană. Schimbarea declanșează o răsturnare în mecanismele impalpabile prin care Washingtonul funcționează: un președinte nou-instalat e probabil să fie mai puțin familiarizat cu structurile formale și cu cât este mai mare acest gol cu atât este mai dificilă responsabilitatea acelor consilieri chemați să-l umple. Spațiul acesta a fost traversat de aproape patru luni de Jared Kushner, pe care l-am întâlnit prima oară în urmă cu 18 luni, când el însuși s-a prezentat, după o prelegere de politică externă pe care am susținut-o. Am schimbat, sporadic, puncte de vedere de atunci (cuvântul mai potrivit ar fi , n.m.). Ca parte a familiei Trump, Jared e familiarizat cu intimitățile președintelui. Ca absolvent al Harvard și al Universității din New York, are o educație extinsă; ca om de afaceri, o cunoaștere a administrării. Toate acestea ar trebui să-l ajute să facă un succes din descurajantul său rol de a zbura aproape de soare”.

Icarul lui Kissinger și-a topit repede aripile, iar unul dintre vinovați e chiar nonagenarul său mentor, al cărui cel mai bun sfat ar fi fost ca Jared Kushner să se țină cât mai departe de Casa Albă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani