Îi va sprijini Trump pe saudiți să-și construiască bomba atomică?

Îi va sprijini Trump pe saudiți să-și construiască bomba atomică?
Publicat: 21/03/2018, 00:23

Donald J. Trump l-a primit pe Muhammad bin Salman, vicepremier și ministru al Apărării, pentru a doua oară de când s-a instalat la Casa Albă (a treia întâlnire a celor doi avusese loc la Riyadh, în mai anul trecut).

A fost veselie mare nu doar la Riyadh, ci și la Abu Dhabi și Ierusalim când zilele trecute președintele Americii l-a demis pe Secretarul de Stat Tillerson, înlocuindu-l cu directorul CIA, Mike Pompeo, care își va prelua mandatul la sfârșitul acestei luni. E drept că Tillerson a fost ținut departe de problematica Orientului Mijlociu, lăsată exclusiv pe seama triadei Kushner-Greenblatt-Firedman, cu concursul extraordinar al sopranei de la Națiunile Unite, ambasadorul Nimrata Haley. Însă Tillerson apucase să se pronunțe ferm, din înalta funcție deținută, despre Acordul nuclear cu Iranul, poziționându-se de partea celorlalți cinci semnatari (membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU – Franța, Rusia, Marea Britanie, China plus Germania) și împotrivindu-se denunțării acestuia, promise de Trump încă din campania electorală.

Încă neexperimentatul dictator saudit vine la Washington cu speranța că, așa cum mărturisea Netanyahu, Trump va forța în mai retragerea Statelor Unite din acord. A pregătit și un mic șantaj, anunțând în repetate rânduri că țara sa se pregătește de înarmare nucleară, dacă Iranul nu va fi oprit.

Problema înarmării nucleare saudite a fost discutată și în cadrul întâlnirii premierului israelian cu președintele Trump la începutul lunii martie. Atunci – afirmă sursele bine informate ale celebrului Canal 10 israelian – Netanyahu i-ar fi cerut lui Trump să nu sprijine Arabia Saudită în demersul de a-și construi capabilități nucleare, invocând că acesta ar putea permite Riyadhului să îmbogățească uraniu și să producă arme nucleare. Se pare că Donald l-a refuzat pe prietenul său Bibi, argumentând că, dacă Statele Unite vor refuza sprijinul, se vor găsi alții s-o facă.

Presa a avut acces astăzi doar la un schimb de superlative. Președintele a vorbit despre „relația excelentă” dintre cele două țări, după tensiunile din epoca Obama, iar prințul moștenitor a declarat că regatul său este „cel mai vechi aliat al Americii în Orientul Mijlociu – mai mult de 80 de ani” și a invocat semnificativele investiții saudite în Statele Unite. Trump a mai ținut să sublinieze că saudiții au achitat o bună parte din factura apărării Orientului Mijlociu (de curând le-a mai cerut o nimica toată de patru miliarde pentru Siria).

În spatele ușilor închise ale Biroului Oval, probabil cei doi lideri planetari (Muhammad bin Salman se simte unul, ca în anecdota cu șoricelul care strigă de pe spinarea elefantului – „Ce frumos tropăim!”) au discutat și lucruri serioase. Iar în afara leitmotivului Iran mai există cel puțin două, de arzătoare importanță: războiul din Yemen, mai precis catastrofa umanitară creată acolo de prințul moștenitor, și problema palestiniană. Din păcate, pe Mahmud Abbas l-au lăsat nervii și l-a înjurat pe ambasadorul american în Israel („fiu de cățea”, cea mai plină de dispreț înjurătură arabă), ceea ce le-a permis Ierusalimului și Washingtonului să sublinieze violența Ramallahului și lipsa de apetit a palestinienilor pentru pace.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului