Internetul care ne-a dilit

Redactor:
Marian Sultănoiu
Internetul care ne-a dilit
Internetul care ne-a dilit

Divorțul de încercare – cum ar numi acest demers familiile moderne, care agreează separările temporare (rămase, mai mereu, definitive) – ar fi cauzat/s-ar datora (depinde din ce unghiuri te lovește adevărul) demarării unui test așa-numit al „Apărării cibernetice”.

Chestia asta însemnând că fluxul/schimbul de informații între cetățeni, instituții și alte entități, mai mult sau mai puțin frisonante la activitatea unor urechi intens auzitoare, să rămână, cum ar veni, pe „firul scurt”, în familie, la interior(ul țării), în loc să plece la export.

Pot spune – eu fiind mai vechi în meleag – că, pe dată, m-a și trecut un fior cominternist peste herniile de disc: „Deci, iar ni se pregătește ceva…” zic, dominat, instinctiv, de imaginea „Pendulului lui Newton”, în care, o bilă de la est, ce lovește un grup de bile băgate la mijloc, face să tresară bila cea mai „îndepărtată”, dinspre vest.

Care va să zică, abia a trecut săptămâna și uite! și smucirea bile cu pricina: „Cultura și identitatea națională trebuie păstrată de către dumneavoastră. Trebuie să fiți inițiatorii, trebuie să fiți cei care doresc să creeze o strategie, astfel încât cultura și identitatea românească să nu dispară. Suntem într-o lume în care Internetul – și o spun cu sinceritate și încredere – generează și manipulează tinerii sau tinerele generații și îi îndreaptă către alte direcții decât cele ce ar trebui să fie normale. Cultura și identitatea trebuie să-și recapete locul de altădată. E păcat să pierdem anumite sărbători, e păcat să ne pierdem tradițiile, e păcat să uităm de originile noastre”.

Nu, vorbitorul nu este, în cazul de față, cum probabil ați fi tentați să credeți, prim-gafeurul național, ci concurentul său cel mai periculos, pe nume Breaz. Daniel Breaz.

Ministrul Culturii a declarat cele de mai sus, senin, încrezător și sincer (în sine însuși), la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România.

Nici n-are rost să mai amintim că, între timp, de când cultura și identitatea națională „și-au pierdut locul de altădată” – evoluând, implacabil, în contextul realităților europene și mondiale actuale – accesul la Internet a devenit un drept fundamental al individului, consfințit ca atare de Organizația Națiunilor Unite, o rezoluție în acest sens întărind ideea că accesul liber și deplin la rețea oferă oamenilor posibilități aproape nelimitate la educație și dezvoltare culturală.

Inclusiv, posibilitatea de a înainta, în limita timpului disponibil, cu lectura „Luceafărului”, spre următorul vers, și anume: „Alunecând pe-o rază”…

Poate că n-ar genera prea multă neliniște această declarație, dacă ea n-ar aparține unui ministru al Culturii din România și n-ar dovedi o lipsa totală de viziune și înțelegere a fenomenului.

Făcând abstracție de ambiguitățile zicerii sale – „Suntem într-o lume în care Internetul – și o spun cu sinceritate și încredere – generează și manipulează tinerii sau tinerele generații și îndreaptă către alte direcții decât cele ce ar trebui să fie normale” – întreb și eu autorul, ca un „manipulat bătrân”: ce înseamnă „alte direcții decât cele ce ar trebui să fie normale”?

Ce înseamnă „direcție normală” pentru Breaz și guvernul din care face parte? Dinspre ce punct cardinal i se arată omului anti-net realitatea aceea nealterată de Internet?

Îmi permit să pun întrebarea, întrucât am auzit tot felul de explicații/declarații politice, conform cărora, oamenii aceștia care spun prostii, de fapt, nu spun prostii, deoarece sunt deștepți și știu ce spun/vorbesc.

Păi, dacă e chiar așa, atunci poate că transmit niscai mesaje, ca să testeze piața. Anume că „direcția normală” ar fi să aplicăm și noi „testul apărării cibernetice” de atacul „culturii de pe net” asupra „vocii inculților naționale”.

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Cine a făcut, de fapt, pozele compromițătoare cu Marcel Ciolacu. Dezvăluirea e ULUITOARE
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Avertismentul Greenpeace: Apa contaminată de la Fukushima ar putea schimba ADN-ul uman
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Veste teribilă de la ANAF pentru milioane de români: vizează direct popririle și executările silite
”Modelul suedez” ar putea fi aplicat în România. Ce măsuri șocante implică asta
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine sunt miliardarii necunoscuţi ai lumii. Au averi fabuloase, de care aproape nimeni nu ştie,...
Inchide