Israel – imunitate pentru demnitari corupți

Israel - imunitate pentru demnitari corupți
Publicat: 18/10/2017, 21:05
Un membru de vază al Likud (partidul premierului), parlamentarul David Amsalem, a propus un proiect de lege care inițial viza imunitate pentru infracțiuni minore, cu pedepse de până la șase luni. Anul acesta, după ce au început anchetele în două dintre dosarele lui Netanyahu, proiectul a mai inclus, între altele, luarea de mită, frauda, abuzul de încredere. (Sunt exceptate infracțiunile privind securitatea națională, cele săvârșite cu violență, cele legate de droguri, precum și infracțiunile sexuale).
Duminică (prima zi a săptămânii în Israel), proiectul de lege va fi dezbătut în Comitetul Interministerial pentru Legislație, un organism care va trimite proiectul în Knesset (Parlamentul unicameral al țării), urmând ca, la începutul anului viitor, să fie aprobat de majoritatea parlamentară a actualei coaliții.
Proiectul e redactat cu dedicație evidentă și modifică legea care permite poliției să ancheteze un premier în funcție (exceptând infracțiunile mai sus enumerate). Cum premierul Netanyahu nu e anchetat, în așa-numitele Cazuri 1000 și 2000 (în Cazul 3000, cel cu achiziționarea de submarine din Germania are, deocamdată, calitatea de martor), nici pentru infracțiuni legate de securitate, nici pentru trafic de droguri, ci tocmai pentru infracțiunile care vor primi imunitate, nimeni nu se îndoiește că Proiectul Amsalem, dacă va deveni lege, îl va scăpa pe Bibi de belelele penale.
Ar exista o singură problemă: legea nu se va aplica retroactiv, adică investigațiilor în curs de derulare. Însă Bibi s-a gândit la toate și va forța alegeri anticipate (în 2015 a intrat în al patrulea mandat).
În septembrie, într-un interviu acordat Galei Tzahal (postul de radio al Armatei), David Amsalem își argumenta astfel inițiativa: „Am spus-o atunci (în august 2016, n.m.) și o repet – nu mă pregătesc să-l apăr pe Netanyahu, așa că toți stângiștii se pot calma. O fac să economisesc Israelului o mulțime de bani – 3 miliarde de șekeli (aproximativ 855 milioane de dolari) pe noi alegeri. Avem o țară de condus. Nu există un alt stat în lume unde un prim ministru e sub anchetă în timp ce se află în exercitarea mandatului. În multe state ar fi imposibilă investigarea unui prim ministru în funcție. Nici nu mă pot gândi la o singură țară care ar ancheta un prim ministru pentru că a primit cadou de la un prieten trabucuri și șampanie (Cazul 1000, n.m.)”. Parlamentarul Likud se înșeală amarnic, întrebarea e care sunt statele care împiedică prin lege anchetarea unui premier în exercițiu.
Un proiect asemănător a mai fost propus Knessetului în urmă cu nouă ani, de doamna Ronit Tirosh, dedicat premierului Ehud Olmert și blocat în Knesset. Atunci, inițiatoarea a ceea ce s-a numit „Legea Franceză” (pentru că în Franța un președinte în funcție nu poate fi anchetat) argumenta că o eventuală investigație penală consumă timpul, energia și distrage atenția demnitarului de la îndatoririle sale.

În secolul nostru, patru premieri ai Israelului au fost urmăriți penal: Netanyahu în primul mandat și în acesta, Ariel Sharon și Ehud Olmert (care a executat un an și patru luni jumătate de închisoare).

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...