Israel – imunitate pentru demnitari corupți

Redactor:
Lelia Munteanu
Israel – imunitate pentru demnitari corupți
Discuțiile au început din vara anului trecut.
Un membru de vază al Likud (partidul premierului), parlamentarul David Amsalem, a propus un proiect de lege care inițial viza imunitate pentru infracțiuni minore, cu pedepse de până la șase luni. Anul acesta, după ce au început anchetele în două dintre dosarele lui Netanyahu, proiectul a mai inclus, între altele, luarea de mită, frauda, abuzul de încredere. (Sunt exceptate infracțiunile privind securitatea națională, cele săvârșite cu violență, cele legate de droguri, precum și infracțiunile sexuale).
 
Duminică (prima zi a săptămânii în Israel), proiectul de lege va fi dezbătut în Comitetul Interministerial pentru Legislație, un organism care va trimite proiectul în Knesset (Parlamentul unicameral al țării), urmând ca, la începutul anului viitor, să fie aprobat de majoritatea parlamentară a actualei coaliții.
 
Proiectul e redactat cu dedicație evidentă și modifică legea care permite poliției să ancheteze un premier în funcție (exceptând infracțiunile mai sus enumerate). Cum premierul Netanyahu nu e anchetat, în așa-numitele Cazuri 1000 și 2000 (în Cazul 3000, cel cu achiziționarea de submarine din Germania are, deocamdată, calitatea de martor), nici pentru infracțiuni legate de securitate, nici pentru trafic de droguri, ci tocmai pentru infracțiunile care vor primi imunitate, nimeni nu se îndoiește că Proiectul Amsalem, dacă va deveni lege, îl va scăpa pe Bibi de belelele penale.
 
Ar exista o singură problemă: legea nu se va aplica retroactiv, adică investigațiilor în curs de derulare. Însă Bibi s-a gândit la toate și va forța alegeri anticipate (în 2015 a intrat în al patrulea mandat).
 
În septembrie, într-un interviu acordat Galei Tzahal (postul de radio al Armatei), David Amsalem își argumenta astfel inițiativa: „Am spus-o atunci (în august 2016, n.m.) și o repet –  nu mă pregătesc să-l apăr pe Netanyahu, așa că toți stângiștii se pot calma. O fac să economisesc Israelului o mulțime de bani – 3 miliarde de șekeli (aproximativ 855 milioane de dolari) pe noi alegeri. Avem o țară de condus. Nu există un alt stat în lume unde un prim ministru e sub anchetă în timp ce se află în exercitarea mandatului. În multe state ar fi imposibilă investigarea unui prim ministru în funcție. Nici nu mă pot gândi la o singură țară care ar ancheta un prim ministru pentru că  a primit cadou de la un prieten trabucuri și șampanie (Cazul 1000, n.m.)”. Parlamentarul Likud se înșeală amarnic, întrebarea e care sunt statele care împiedică prin lege anchetarea unui premier în exercițiu.
 
Un proiect asemănător a mai fost propus Knessetului în urmă cu nouă ani, de doamna Ronit Tirosh, dedicat premierului Ehud Olmert și blocat în Knesset. Atunci, inițiatoarea a ceea ce s-a numit „Legea Franceză” (pentru că în Franța un președinte în funcție nu poate fi anchetat) argumenta că o eventuală investigație penală consumă timpul, energia și distrage atenția demnitarului de la îndatoririle sale.
 

În secolul nostru, patru premieri ai Israelului au fost urmăriți penal: Netanyahu în primul mandat și în acesta, Ariel Sharon și Ehud Olmert (care a executat un an și patru luni jumătate de închisoare).

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide