Jujubierul de la margine

Jujubierul de la margine
Publicat: 09/09/2015, 11:24

Traian Băsescu vorbește cu patosul unui skinhead de Murfatlar: „Să nu uităm că printre acești oameni sunt sunniți, șiiți, oameni care își pun bombe unii altora la ei în țară”. Asta îmi amintește de așa-numita conferință de pace „Geneva II” (ianuarie 2014), unde dialogul între reprezentanții opoziției și reprezentanții regimului Assad (care nu-și vorbeau și nu-și vorbesc până în ziua de azi) se purta prin emisarul Națiunilor Unite. Primii au întrebat despre situația prizonierilor. Care prizonieri?, a venit răspunsul. Nu deținem prizonieri, deținem doar teroriști și teroriști sinucigași. Dar femeile și copiii? Nu deținem femei sau copii, doar potențiali teroriști sinucigași.

La fel ca prietenul său cu puseuri neo-naziste Viktor Orban, fostul președinte al României crede că soluția pentru refugiații sirieni e la ei în țară. Dar Siria acestor oameni care fug (nu doar musulmani, ci și creștini – înainte de războiul civil, acolo a fost o țară laică și cosmopolită, leagănul creștinismului apostolic), Siria lor, nu mai există. Pacea e la fel de îndepărtată ca jujubierul de la margine (penultimul orizont, în Coran).

Pe de o parte, Armata Liberă Siriană sprijinită puternic de grupări teroriste sponsorizate și antrenate de Statele Unite, Marea Britanie, Arabia Saudită, Qatar – protagonistele celui mai cinic război prin procură din lume. De cealaltă parte, regimul lui Bashar al-Assad, proptit de iranieni și de ruși, încurajat la ONU de chinezi, cu trupe Hizballah pe teren. Autointitulatul Stat Islamic, care a cucerit parte din Siria, fixându-și capitala la Raqqa, e mai puțin interesat acum să lupte contra lui Assad și mai interesat să gestioneze resursele pe care a pus stăpânire.

Prezența Statului Islamic face de nerealizat chiar o încercare de armistițiu. Bashar al-Assad cere să fie considerat membru al coaliției împotriva Statului Islamic. Paradoxul este că americanii și aliații lor, inclusiv sau în primul rând Arabia Saudită, nu-l prea pot exclude, doar e primul care a luptat cu teroriștii zisului Califat. Teroriști (fostă franciză Al Qaeda în Irak) care și-au construit califatul cu sprijin american și saudit – ca să închiem acest cerc al paradoxurilor. În fine, iranienii, singurii care ar putea să-l convingă pe Al-Assad să renunțe la putere, nu pot fi stresați cu astfel de solicitări când acordul nuclear realizat de Barack Obama urmează să fie validat în Congres.

Nici una dintre multele părți implicate în conflictul din Siria – un amestec de război civil și război prin procură – nu are interes să se pogoare pacea.

Fapt pentru care refugiații nu vor pleca prea curând din Europa. Har Domnului că Traian Băsescu nu mai e președinte, fiindcă zilele trecute găsise argumentul constituțional de a nu-i primi în România – articolul 3, alineatul 4: „Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populații străine”. Nerozia face deja înconjurul netului.

Încă o veste rea pentru cuplul Orban-Băsescu, unit în cuget și simțiri: saudiții nu doar că nu se simt să cheme refugiați (fiindcă singuri nu se înghesuie), dar s-ar putea să ne mai trimită unii din Yemen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Noua cucerire a lui Arpad Paszkany rupe tăcerea. Antonela are planuri mari cu milionarul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
O vrea sau nu ca invitat Denise Rifai pe Erika Isac la "40 de întrebări..."
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?