Lelia Munteanu
09.02.2016
Puterea Gândului

Jurnaliștii străini, chemați la ordine de Knesset

Jurnaliștii străini, chemați la ordine de Knesset
Relațiile dintre oficialitățile israeliene și corespondenții străini s-au tensionat din nou.

Astăzi, Luke Baker, șeful biroului Reuters de la Ierusalim și președintele Asociației Presei Străine, a fost chemat/convocat la Subcomisia pentru Politică Externă și Apărare din Knesset (Parlamentul israelian) pentru a participa la o audiere pe tema partizanatului corespondenților de presă.

Nu e prima oară când înalți oficiali israelieni – din Parlament, Guvern. Armată – acuză presa străină de părtinire, mergând până la a-i reproșa că compromite lupta antiterorism. Se întâmplă atunci când relatările de la fața locului, de regulă din teritoriile palestiniane, nu consună cu propaganda de la Ierusalim.

După ultimul război din Fâșia Gaza, de exemplu, jurnaliștii străini (câteva sute prezenți la fața locului) au fost învinuiți că relatează distorsionat și părtinitor. Hamas nu fusese  înfierat pe cât ar fi dorit liderii israelieni.

Fapt pentru care, atunci, ministerul de Externe, condus ca și acum de premierul Netanyahu, a realizat și răspândit un filmuleț jignitor, de aproape un minut, total lipsit de umor, intitulat „Deschide ochii – teroarea conduce Gaza!”.

Acum, ariparea subcomisiei parlamentare e legată de modul în care CBS a titrat o știre. Dar aceasta e ocazia și nu cauza pentru care presa străină e din nou pusă la zid.

Asociația Presei Străine a răspuns provocatoarei „invitații” la „dialog” printr-o epistolă curajoasă, în care, explicând rolul presei în democrație și faptul că Israelul, singura democrație din Orientul Mijlociu, nu poate fi mai presus de critică, denunță – în termeni fără echivoc – noua vânătoare de vrăjitoare.

Episodul de astăzi îmi amintește de foarte activa CAMERA, Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America – Comitetul pentru Acuratețea Relatărilor despre Orientul Mijlociu în America…   
 
Clipulețul penibil realizat de ministerul israelian de Externe:

Inchide