Lacomi de putere, minți sucite, limbuți, zgârciți, lingușitori

Redactor:
Lelia Munteanu
Lacomi de putere, minți sucite, limbuți, zgârciți, lingușitori
Lacomi de putere, minți sucite, limbuți, zgârciți, lingușitori. Acum 187 de ani, principele Șuțu făcea portretele unor boieri pământeni. Lelia Munteanu descoperă cât de bine se împerechează cu căftăniții de astăzi

Am intrat în hățișul memoriilor principelui Nicolae Șuțu, fiul ultimului domn fanariot, ca să dau de povestea unui unchi al său după mamă (Eufrosina Callimaki), un împătimit de vânătoare, care s-a stins la 95 de ani, „înainte de sezonul prepelițelor”, dar m-am luat cu altele.

În adânc subiectiva sa perspectivă asupra istoriei trăite (1798-1871), principele Șuțu face, cu pana rafinată a intrigantului bizantin, portretele unor boieri pământeni, din vremea Regulamentului Organic.

N-ai zice că au trecut 187 de ani peste aceste obraze. Gândul meu le împerechează cu căftăniții de astăzi, nu vă spun care cu care, vă las desfătarea de a ghici singuri.

Șeful Departamentului din Lăuntru (al Internelor, cum am zice azi), logofătul Gheorghe Catargi: „persoană lacomă de putere, dar întotdeauna folosind-o nepotrivit, spirit vioi, mobil, dar în răspăr cu bunul simț. Inteligență dezvoltată, dar pusă în slujba șireteniei și a folosirii de mijloace necurate. În afaceri, evita totdeauna cu grijă să urmeze calea dreaptă,(…), o minte sucită, întrebuințată spre a ocoli țelul și a căuta echivocul și dublul înțeles”.

Șeful Departamentului Dreptății, logofătul Constantin Conachi (poetul – „Am iubit-o pân” la suflet și în nebunia mea/ Dumnezeu, noroc și lume pentru mine era ea”): „înzestrat cu o fire leală și hotărâtă, cu o judecată solidă, cu o cultură puțin obișnuită printre confrații săi și cu o experiență desăvârșită a trebilor țării. Bogătaș, dar de o zgârcenie abjectă în fondul său interior”.

Vistierul, șeful Departamentului Finanțelor, vornicul Mihai Sturdza: „Spirit subtil, mlădios, șiret, strălucitor prin cunoștințele variate și printr-o limbuție îndemânatecă.(…). Defectele sale, care acum doar se bănuiau, aveau mai târziu să apară cu toată evidența, de aceea când Tumanski (poet și diplomat rus la Constantinopol, n.m.) îmi spunea „Nu-l cunoști pe Mihai Sturdza, e sufletul cel mai negru și mai păcătos pe care l-am cunoscut”, căscam ochii mari”.

Șeful miliției, logofătul Theodor Balș: „om de nimic, lipsit de orice merit, înfumurat, neștiind să scrie sau să vorbească vreo altă limbă, neavând păreri proprii, încăpățânat unde era interesat, lingușitor al puterii”.

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Scene de groază la Spitalul Județean din Ploiești. De ce au sărit bolnavii la bătaie
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Avertismentul Greenpeace: Apa contaminată de la Fukushima ar putea schimba ADN-ul uman
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Avertismentul momentului de la Banca Transilvania: te costă enorm dacă nu ești atent la așa...
ADIO, mască de protecție! Ludovic Orban a transmis cine nu va mai purta masca chirugicală
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine sunt miliardarii necunoscuţi ai lumii. Au averi fabuloase, de care aproape nimeni nu ştie,...
Inchide