Masterplanul parlamentarilor pentru salvarea corupților

Masterplanul parlamentarilor pentru salvarea corupților
Publicat: 13/10/2014, 18:42
Actualizat: 19/05/2015, 23:38

Parlamentarii par să nu fi abandonat cruciada de demolare a statului de drept. Lucrează zi de zi la sabotarea Codului Penal. Uneltesc la griparea instituțiilor care i-ar putea trimite după gratii pe ei sau pe amicii lor hoțomani. Sigur că nu toți parlamentarii fac asta, dar încă nu i-am auzit pe senatorii sau deputații care să apere tranșant și public statul de drept și să acționeze în acest sens. Nu e nici acum prea târziu!

Ultima faptă de vitejie a parlamentarilor a fost aceea să îi scoată pe medici din categoria funcționarilor publici. Ei, așa și, ce mare scofală?!, ai zice. E mare scofală pentru că această acțiune a parlamentarilor reprezintă un mesaj clar și răspicat că Marțea Neagră din decembrie anul trecut nu a fost uitată. Atunci au vrut să se elimine singuri din Codul Penal folosind același artificiu, adică scoaterea senatorilor și deputaților din categoria funcționarilor publici.

În privința medicilor nefuncționari publici, în sistemul judiciar sunt două curente de opinie. Unul care spune că, practic, medicii nu mai pot fi anchetați pentru luare de mită, pentru că luarea de mită ca infracțiune este definită ca fapta unui funcționar care primește bani pentru a face sau a nu face un anumit lucru care îi intră în atribuții.

Un alt curent de opinie spune că, de fapt, medicii vor putea fi anchetați în continuare pentru că funcționarul este definit și în Codul Penal și că legea parlamentarilor nu poate suprascrie norma penală.

O serie de specialiști din sistemul judiciar au atras însă atenția că deja există sentințe diametral opuse referitor la această interpretare a legii. Adică există judecători care au pronunțat condamnări considerând că medicii sunt funcționari și, pe cale de consecință, i-au găsit vinovați pentru luare de mită. Alții au pronunțat soluții de achitare considerând că medicii nu sunt funcționari și că lor nu li se aplică infracțiunea de luare de mită.

Soluția va fi dată din nou de Curtea Supremă care va fi chemată să se pronunțe pe o întrebare preliminară în acest caz. Un complet special va analiza aceste soluții divergente și va da o interpretare unitară.

În schimb, legea adoptată de Parlament nu face decât să introducă și mai multă confuzie și să inducă ideea că unele categorii de angajați care sunt plătiți de stat nu sunt funcționari. Aceasta este teza și în privința senatorilor și deputaților. Ei ar vea să acrediteze ideea că ei nu sunt funcționari și că ei nu pot fi incluși în Codul Penal. Astfel și-ar asigura o superimunitate în fața anchetelor penale.

Legea de scoatere a medicilor din categoria funcționarilor este un precedent. În același fel pot solicita profesorii să nu mai fie funcționari publici.

Mesajul parlamentarilor este clar: „Frați corupți, nu v-am uitat, în orice domeniu de activitate ați fi!” Muncim pentru voi și pentru eliberarea voastră de Codul Penal!”

Nu trebuie să uităm că parlamentarii nu au abandonat proiectul grațierii și amnistiei. Recent au eliminat un articol din Codul Penal care proteja procurorii și judecătorii de presiuni. Un alt proiect inițiat de senatorul Șerban Nicolae are ca țintă secretizarea dosarelor de corupție. Să nu uităm că anul acesta a fost legiferată și promulgată legea prin care primarii și șefii de consilii județene își pot delega atribuțiile, un efect fiind acela că, de acum, responsabili pentru corupția din aceste instituții ar urma să fie interpușii nominalizați de aceștia. Iată cum se definește planul complex al parlamentarilor de deconstruire a statului de drept.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Oana Roman suferă din nou. Tragedie infinită, după ce şi-a pierdut mama: Să sărbătorești în...
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului