Mit și mint: distanța dintre Radu Beligan și Victor Ponta

Mit și mint: distanța dintre Radu Beligan și Victor Ponta
Publicat: 21/09/2014, 22:09

Radu Beligan este un mit. Este Egoistul, Ianke, Guglielmo, Actorul, Bătrânul, Spirache, Kondilas, Richard al III-lea. Este în tot teatrul românesc și deasupra lui. Radu Beligan este un mit în viață.

„Îl susțin pe Victor Ponta, pentru că țara asta are nevoie de un Președinte tânăr și energic! Cred în tineri, doamnelor și domnilor! Tinerii sunt capitalul nostru cel mai de preț. Trebuie să ne folosim de acest capital, de la nivelul cel mai de jos și până la vârf! Dixi et salvavi animam meam (am spus și mi-am mântuit sufletul)”. Acesta a fost mesajul transmis într-o înregistrare video de către Radu Beligan.

Mi-aș contrazice vârsta, dacă nu v-aș da dreptate, domnule Radu Beligan: „tinerii sunt capitalul nostru cel mai de preț”. Avem în țara asta o resursă supremă de independență energetică: energia unei generații. Dorința de a merge mai departe, visul nealterat de dictatură, conștiința libertății, toate sunt aici.

În aceeași generație avem însă și restul. Prostia, răutatea, hoția, impostura sunt, din nefericire, prezente din plin și în generația mea, domnule Beligan. Tinerețea nu le șterge. Răul și binele trăiesc împreună îi orice generație.

Nu-mi permit să vă dau sfaturi în privința susținerii unui candidat sau a altuia, aveți convingerile dumneavoastră. Iar eu la teatru nu am să mă opresc să merg, doar pentru că am alte convingeri.

Vă propun însă un exercițiu. Să lăsăm deoparte tinerețea și să o înlocuim cu altceva: „Cred în cinste și onoare, doamnelor și domnilor! Cinstea și onoarea sunt capitalul nostru cel mai de preț. Trebuie să ne folosim de acest capital, de la nivelul cel mai de jos și până la vârf! Dixi et salvavi animam meam.”

Cred, cu tărie, că dacă cinstea și onoarea ar fi folosite, de la nivelul cel mai de jos și până la vârf, sufletul acestei națiuni ar fi mântuit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase