Mubarak n-a murit

Mubarak n-a murit
Îngrijorarea Statelor Unite nu e o simplă formulă diplomatică: Egiptul și Turcia sunt cele două state-pilon ale politicii americane în Orientul Mijlociu (nu punem la socoteală Israelul, care intră într-o altă definiție, nici Arabia Saudită).
Publicat: 14/07/2013, 10:19
Actualizat: 11/01/2020, 05:10

Îngrijorarea Statelor Unite nu e o simplă formulă diplomatică: Egiptul și Turcia sunt cele două state-pilon ale politicii americane în Orientul Mijlociu (nu punem la socoteală Israelul, care intră într-o altă definiție, nici Arabia Saudită).

Egiptul tocmai a fost teatrul unei lovituri de stat militare. A recunoscut-o până și ministrul de Externe turc, Ahmet DavutoÄŸlu. Nu pot s-o recunoască explicit Statele Unite, fie și pentru că ar însemna să taie stipendiile acordate Armatei. Legea americană interzice ajutoarele către o țară în care la putere se află lideri rezultați dintr-o lovitură de stat. Iar pentru 2013 – așa cum a anunțat secretarul de stat John Kerry, la întâlnirea de la Cairo, din martie, cu ministrul Apărării, generalul Abdul Fatah Saeed Hussein Khalil al-Sisi – americanii au pregătit armatei egiptene 1,3 miliarde dolari.

Între timp, s-a întâmplat lovitura de stat. Președintele ales, Muhammad Mursi, a fost arestat. După două săptămâni de declarații circumspecte, americanii – susținând demersul Germaniei – cer eliberarea lui Mursi. În felul acesta, una dintre dovezile cele mai bătătoare la ochi ale loviturii de stat s-ar putea pune între paranteze.

Egiptul e la limita colapsului economic, iar ajutorul american oferit Armatei poate fi un balon de oxigen. Atlminteri, reluarea negocierilor cu Fondul Monetar Internațional (al cărui împrumut înseamnă o lungă politică de austeritate) ar ține oamenii în stradă.

Debarcarea președintelui Mursi este văzută la Washington ca o a treia etapă a procesului revolutionar. (Prima – debarcarea lui Mubarak, a doua – tranziția spre alegeri libere). Să ne amintim însă că revoluția egipteană a pornit la sfîrșitul lui ianuarie 2011 cu debarcarea lui Mubarak și sub două lozinci: 1) „Pâine, libertate și justiție socială”; 2) „Poporul cere căderea regimului”. Dar balaurul numit „nizam” (sensul cuvântului e mai larg decât „regim”, ar fi sinonim cu „sistem”) avea trei capete: dictatorul Mubarak, camarila acestuia și Armata.

Astăzi, Armata a revenit în forță la conducerea țării (al cărei control l-a avut în permanență, dar – ironia istoriei! – armata controlează acum și strada, acea parte a străzii care i-a cerut ajutorul împotriva lui Mursi și a Fraților săi Musulmani. De cealaltă parte a străzii stau câștigătorii alegerilor, care se consideră furați și trădați. Cu aceste două imense grupări față în față, scânteia războiului civil e oricând gata să se aprindă în vâlvătăi.

Statele Unite nu-și permit să-și declare susținerea fățișă pentru o parte sau alta. Prin generalul Al-Sisi, armata egipteană le este, oricum, adânc recunoscătoare.

Poate că n-ar fi lipsită de interes o scurtă istorie a ajutoarelor militare substanțiale pe care americanii le varsă, de peste trei decenii, Israelului (aproximativ 3 miliarde de dolari pe an) și Egiptului. Povestea a început în 1979, odată cu tratatul de pace semnat între Israel și Egipt. Atunci, Israelul a acceptat să părăsească peninsula Sinai, cu tot cu rezervele sale de țitei, cerând însă SUA o compensație pe termen lung.

La rândul său, Egiptul trebuia recompensat pentru acest demers istoric care construia un pivot de stabilitate în zonă. Căderea lui Mubarak, principalul aliat arab al Americii, n-a fost deloc o veste bună pentru Israel. (Nici pentru un alt aliat al SUA, Arabia Saudită – regele Abdullah cerându-i atunci imperativ președintelui Obama să nu-l umilească pe Mubarak, prin declarațiile sale de simpatie pentru cei din Piața Tahrir). De altfel, după instalarea lui Mursi în funcția de președinte, premeierul Netanyahu i-a trimis aceluia o epistolă, în care amintea, în esență, un singur lucru – tratatul de pace din 1979.

Între război civil și dictatură militară, promisele alegeri democratice din Egipt nu vor aduce – nu imediat – nici pâine, nici libertate, nici justiție socială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu