Netanyahu, dezlănțuit împotriva Iranului

Netanyahu, dezlănțuit împotriva Iranului
Publicat: 01/10/2015, 20:27

Din Fâșia Gaza, Hamas s-a grăbit să transmită că a ascultat un speech sentimental. A fost, mai degrabă, unul patetic și confuz. „Până când se va situa Israelul deasupra legislației internaționale și fără nici o responsabilitate?”; „A venit timpul să punem capăt ocupației israeliene și colonizării”; „Nu ne lasă nici o posibilitate de opțiune, decât să insistăm că nu vom rămâne singurii fideli implementării înțelegerilor, în timp ce Israelul le violează continuu”. A invocat acordurile de la Oslo, sugerând că, dacă Israelul nu le respectă, Autoritatea Palestiniană e pregătită să le denunțe. Abbas a lăsat auditoriul în ceață, în cel mai important pasaj al cuvântării sale: va abandona procesul de pace, înghețat oficial încă din aprilie 2014? Va dizolva Autoritatea Palestiniană? Nimic din toate acestea, pentru cei care înțeleg sofisticata retorică arabă. De altfel, unul dintre consilierii lui Abbas, Mahmud Habbash, a fost nevoit să clarifice lucrurile, la câteva ore după obscurele declarații, și să certifice că Autoritatea Palestiniană își va respecta toate angajamentele.

Momentul cel mai… explicit al prezenței președintelui Mahmud Abbas la ONU s-a petrecut la câteva minute după speech, când steagul Palestinian fost ridicat pe catarg. Statutul de observator, obținut în 2012, i-a conferit acest drept, în ciuda împotrivirii sistematice a Statele Unite și Israelului.

În urmă cu câteva zeci de minute a vorbit și premierul Netanyahu. Un discurs fulminant! Cu toate ingredinetele retorice cu care ne-a obișnuit (invocarea istoriei milenare, a Profeților, a Holocaustului, a antisemitismului).

Dezlănțuit împotriva Iranului nuclear susținător al terorismului, dezlănțuit împotriva acordului P5+1 cu acesta, premierul israelian a atins climaxul cuvântării, tunând: „Iranul vrea să-mi distrugă poporul și răspunsul vostru e tăcerea!” A urmat un efect emoțional incendiar: secunde lungi de tăcere în aula Națiunilor Unite.

Netanyahu a ținut însă să reafirme „alianța de nezdruncinat” cu Statele Unite, ba chiar să-i mulțumească președintelui Obama, pe care nu demult îl înfruntase incalificabil la el acasă. În final, a vorbit, cu ipocrizia cunoscută, și despre pacea cu palestinienii.

Discursul apocaliptic al lui Netanyahu – o bijuterie a genului – nu va face decât să toarne gaz pe focul Orientului Mijlociu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase