• Publicat:
  • Actualizat:
Puterea Gândului

Netanyahu, turneu Berlin-Paris-Londra. Două probleme: „Iran și Iran”

Netanyahu, turneu Berlin-Paris-Londra. Două probleme: „Iran și Iran”
"Iranul vrea să cucerească Orientul Mijlociu", a prevenit-o Netanyahu pe Angela Merkel.

După ce, la sfârșitul lui aprilie, a discutat cu Secretarul de Stat american Mike Pompeo și după ce, în repetate rânduri, s-a consultat cu președintele Putin, premierul Netanyahu a început astăzi, la Berlin, un turneu de trei zile, care va continua mâine la Paris și poimâine la Londra.

Ieri, la obișnuita ședință de guvern din prima zi a săptămânii, prim ministrul le-a declarat miniștrilor săi că le va repeta celor trei lideri europeni un adevăr sacrosanct: „Israelul nu va permite Iranului să dezvolte arme nucleare”. La plecare, pe aeroport, Netanyahu le-a spus ziariștilor prezenți, în stilu-i binecunoscut: „Voi ridica două probleme – Iranul și Iranul”. Prima se referă la Acordul nuclear și la necesitatea menținerii presiunii împotriva acestuia (în contextual în care, atât Berlinul cât și Parisul și Londra și-au declarat voința fermă de a rămâne în Acord, alături de China și Rusia). Ca să fie mai convingător, liderul de la Ierusalim e pregătit să le furnizeze celor trei înalți interlocutori  dovezi adunate de Mossad care ar dovedi existența unui program militar nuclear al Iranului. Nici o șansă să schimbe decizia gazdelor sale, însă speră măcar că se vor alătura sancțiunilor drastice ale Statelor Unite – și asta greu de crezut câtă vreme fuiecare dintre cele trei țări au apucat să semneze acorduri economice substanțiale cu Tehranul. A doua problemă se referă la prezența armată iraniană pe teritoriul Siriei și a fost rezolvată în parte la Kremlin, Rusia angajându-se să disloce baze ale  Gărzilor Revoluționare din sudul Siriei. Pentru Israel însă nu e suficientă o soluție parțială, respectiv eliminarea amenințării iraniene de la granițele sale, ci dorește să nu mai existe deloc trupe ale regimului ayatollahilor pe teritoriul țării vecine.

Chiar dacă Netanyahu n-ar pomeni subiectul, Merkel, Macron și May vor deschide discuția despre răspunsul disproporționat al Israelului la mitingurile din Gaza (muniție de război, aproximativ 120 de morți). Oricum, nu le va putea da replica pe care astăzi ambasadorul Americii la Ierusalim, David Friedman, le-a dat-o jurnaliștilor:  „Ține-ți-vă gura în legătură cu Gaza!”.

La Berlin, după întâlnirea cu Angela Merkel, în conferința de presă comună, premierul și cancelarul s-au declarat perfect de  acord asupra unui lucru: toate trupele iraniene trebuie să părăsească Siria. „Iranului nu trebuie să i se permită să aibă un punct de sprijin militar în Siria”. Și asupra încă unui punct, în legătură cu care n-au fost niciodată în dezacord: Iranul nu trebuie să posede arme nucleare (fapt agreat și de celelalte țări care au rămas în Acordul nuclear).

Premierul Netanyahu a sublinat dorința Iranului de a cuceri Orientul Mijlociu și a declarat că în Siria se află în acest moment 18.000 de luptători șiiți, veniți inclusiv din Afganistan („uitând”, ca de obicei, să se refere și la grupările jihadiste Sunnite anti-Assad). aflate pe punctul de a declanșa un mare război religios, care se va încheia, din cauza valurilor de refugiați, în Europa – obișnuita perspectivă apocaliptică a prim ministrului israelian, augmentată de o amenințare mai veche a Ayatollahului Khamenei (citând-o ca proferată ieri).    

Inchide