O finală Ponta-Antonescu la prezidențiale? Cu cine votați?

O finală Ponta-Antonescu la prezidențiale? Cu cine votați?
Publicat: 26/02/2014, 10:56
Actualizat: 08/07/2016, 22:28

Ruperea USL nu mai este o știre. Și asta pentru că în cele 20 de zile de desfășurare de forțe la ore de maximă audiență nu a fost niciodată vorba despre salvarea USL, ci întotdeauna despre salvarea prezidențiabilului Crin Antonescu. Liderul PNL a pus cruce Uniunii Social-Liberale în urmă cu trei săptămâni, când, printr-o mutare masivă în interiorul guvernului, a forțat practic o decizie a lui Victor Ponta și PSD, care de mult aruncaseră la coș foaia pe care numele liderului PNL figura în dreptul candidatului pentru Cotroceni. A recunoscut-o chiar Crin Antonescu: „Ca să mă întrebați dacă eu cred că PSD are cel mai mic gând să mă susțină la președinție e comic. Ar fi comic răspunsul meu că da”. Și Victor Ponta nu l-a contrazis.

Dacă, așa cum spune acum domnul Antonescu, era vreun moment vorba despre principii, guvernare, stat de drept, USL ar fi trebuit ruptă demult prin voința PNL. Putea să se întâmple atunci când avalanșa de taxe, nu mai puțin de 35, a fost rostogolită de guvernul Ponta, când în Parlament majoritatea constituită de PSD în afara PNL a dat o mică lovitură de stat modificând Codul penal pentru a asigura imunitate senatorilor și deputaților în fața DNA și ANI și a da liber la furat prin dezincriminarea conflictului de interese, când s-a făcut zid în fața miniștrilor și parlamentarilor penali, când PSD a trecut pe șest legea amnistiei și grațierii.

Nu, mutarea decisivă a fost făcută în momentul în care a devenit evident pentru toată lumea că șansele lui Crin Antonescu de a se instala la Palatul Cotroceni scad pe zi ce trece cu acesta afundându-se în umbra tot mai deasă și întinsă a PSD. Cu sondajele pe masă, Crin Antonescu s-a văzut în situația ca, la doar câteva luni distanță de alegeri, cota sa de încredere să fie egală cu cea a lui Traian Băsescu, a cărui cădere dramatică de popularitate a alimentat, într-o primă fază, creșterea și legitimarea șefului PNL în perspectiva prezidențialelor.

În ultimele șase luni, Crin Antonescu a avut o scădere constantă în sondaje. Parteneriatul formal cu Victor Ponta i-a limitat spațiul de manevră, fapt de care premierul a profitat legitimându-se ca adevăratul adversar al lui Traian Băsescu și omorând în fașă orice tentativă de răzvrătire în interiorul USL cu argumentul că cei nemulțumiți fac jocul președintelui. Victor Ponta a adunat procente și, fără a fi candidat asumat la prezidențiale, beneficiază de o cotă de încredere mult mai mare chiar decât Mugur Isărescu în acest moment.

Mai mult, decizia unor candidaturi separate ale PSD și PNL la alegerile europarlamentare a scăzut și mai mult șansele lui Crin Antonescu de a fi prezidențiabilul USL. Era lesne de anticipat că un scor semnificativ în favoarea PSD ar fi alimentat pretențiile unui candidat propriu la alegerile de la sfârșitul acestui an.

Crin Antonescu a rupt USL, încercând o relansare în cursa pentru Cotroceni pe principiul „totul sau nimic”. Îl are în dreapta sa pe Klaus Iohannis, a cărui credibilitate îi potențează candidatura, și niciun adversar veritabil pe partea dreaptă. Are la dispoziție nouă luni pentru a depăși handicapul unei complicități toxice la guvernare alături de Victor Ponta și PSD și de a converti în voturi într-un eventual tur doi electoratul potrivnic acestuia.

Crin Antonescu a rupt USL. Vedem în noiembrie dacă s-a ales cu totul sau cu nimic și dacă, în final, îl va învinge pe Victor Ponta în adevăratul meci al anului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai