O nouă ordine mondială, pe spinarea poporului israelian

O nouă ordine mondială, pe spinarea poporului israelian
Publicat: 10/05/2018, 23:37

Bieții israelieni! Cu puțin înaintea discursului de alaltăieri al președintelui Trump, Tzahal (acronimul Armatei) a dat ordin să se deschidă adăposturile în Galileea. Evident, s-a produs panică. Apoi, toți primarii din nord (nu doar cei din Galileea) le-au deschis pe rând. Ordinul a rămas de atunci în picioare.

S-a estimeat că Iranul va continua să încerce să răzbune incursiunea Israelului din urmă cu o săptămână, când a fost distrus un depozit de armament al Iranului în Siria.

Ieri seară, la știri – un sondaj de opinie, din care rezultă că Likud, partidul lui Netanyahu, ar câștiga detașat dacă alegerile s-ar desfășura astăzi. Un asemenea succes electoral răsunător n-a mai avut Bibi de un deceniu.

Astăzi, după ce în noaptea de joi spre vineri au fost lansate zeci de raiduri aeriene asupra unor ținte iraniene din Siria, prim ministrul a declarat impacientat că regimul de la Tehran a trecut linia roșie, lansând rachete asupra Platoului Golan, explicând astfel riposta.

În strategia Israelului pare se se fi schimbat ceva esențial: până mai ieri răspundea la atacuri, mai nou pare a lansa așa-numite „atacuri preventive” – „Nu vom permite Iranului să se stabilească militar în Siria”, a explicat Netanyahu. Dar Iranul s-a stabilit militar în Siria de multă vreme.

Tot astăzi s-au desfășurat câteva declarații de poziție importante. Președintele Turciei, Recep Tayyip ErdoÄŸan – după ce sancționase sever decizia președintelui Donald J. Trump de a ieși din Acordul nuclear – a ținut să sublinieze, într-o convorbire telefonică purtată cu Hassan Ruhani, președintele Iranului, nu doar că va menține dar că va îmbunătății relațiile comerciale cu Tehranul.

Însă de departe cel mai important mesaj după anunțul de marți al lui Donald J. Trump aparține cancelarului Angela Merkel, care a spus, de lângă președintele Emmanuel Macron, aflat într-o vizită în Germania:

„Timpul în care se putea conta pur și simplu pe SUA pentru a ne proteja s-a încheiat. Europa trebuie să-și ia destinul în propriile mâini, este provocarea noastră pentru viitor”.

Declarația doamnei Merkel, chiar mai categorică decât era de așteptat, vine firesc în urma deciziei Germaniei, Franței și Marii Britanii de a rămâne în Acordul nuclear cu Iranul.

Izolarea în care președintele Trump a împins America a devenit un fapt împinit. E de așteptat să răspundă cancelarului (mă mir că n-a făcut-o încă) socotind câți bani va economisi dacă nu va mai investi în securitatea Europei și bătându-le obrazul liderilor bătrânului continent că, în timp ce țările lor prosperau, Statele Unite le asigura liniștea.

Cum era de așteptat, Rusia și-a potrivit masca de mediator, făcând ambelor părți – Israel și Iran – apel la calm.

Lucrurile stau cum nu se poate mai rău. În primul rând pentru israelienii obișnuiți, la care nimeni nu are interesul imediat să se gândească, pe care deciziile lui Trump și Netanyahu îi pun de zeci de ore în pericol de moarte.

Lucrurile stau rău nu doar pentru Orientul Mijlociu, ci pentru lumea întreagă.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Învață să deschizi ușa mașinii folosind METODA OLANDEZĂ
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
BOMBA ANULUI despre PFIZER a venit chiar acum! La asta nimeni nu se aștepta
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...