O pomană mică, de adio

O pomană mică, de adio
Publicat: 10/11/2015, 21:01

Li s-a făcut atât de frică de ce au văzut la televizor, de faptul că din ce în ce mai mulți români își cer drepturile în mod public încât au uitat de proiectul de buget pe 2016, care trebuia adoptat în Guvern până pe data de 1 noiembrie și prezentat Parlamentului până pe 15 noiembrie dar și de noua lege a salarizării unitare, cu care a ținut sub control atitudinea sindicatelor și a celor 1,2 milioane de angajați plătiți de stat.

Iată că după ce au majorat, deja, cu 25% salariile din Sănătate (de la 1 octombrie), pe cele din Educație cu 15% (de la 1 decembrie) și au vrut să majoreze, pe șest, salariile din aparatele centrale de la Finanțe și Fisc, propunere pe care au anulat-o, PSD, partidul care a deținut până recent Guvernul, partidul cu cei mai mulți șefi în administrațiile locale și centrale și partidul care deține cele mai multe locuri în Parlament, vrea să majoreze, în linie, salariile din administrația publică și din Armată. Nu pentru că i-ar păsa de angajați, ci pentru că, se pare, va fi incapabil să impună spre adoptare noua lege a salarizării unitare.

Pe fondul incapacității sau fricii administrațiilor, centrale și locale, de a tăia facturi pentru proiectele în desfășurare și de a porni noi lucrări de infrastructură, bugetul „o duce bine”. Atât timp cât se investește puțin în țara fără autostrăzi și în care doar jumătate din populație are acces la canalizare sunt bani pentru orice.

În primele 9 luni ale acestui an instituțiile statului, centrale și locale, au greșit execuția bugetară cu nu mai puțin de 6,5 miliarde de lei. Veniturile statului, în total, au fost sub estimări cu 1,2 miliarde de lei, deși încasările de taxe și impozite au crescut, veniturile reprezentând plățile CE în contul fondurilor UE au fost de doar 63% din plan, respectiv de 3,61 miliarde de lei față de 5,7 de miliarde de lei cât era programul. Pe partea de cheltuieli cele mai mari nereușite se înregistrează la capitolele de „transferuri”, circa 1,5 miliarde de lei, bani care reprezintă, deobicei, transferuri dinspre bugetul de stat spre cele locale. La capitolul cheltuieli de capital, care reprezintă investițiile din banii statului, fără a lua în calcul cele finanțate din fonduri UE, gradul de respectare a programului este de aproape 80%, nereușita fiind, în bani, de aproximativ două miliarde de lei. Per total, un excedent de două miliarde de lei față de un deficit prognozat de 3,5 miliarde de lei.

Per total, cheltuielile au fost mai mici cu 10,4% față de cele prognozate, respectiv cu 6,5 miliarde de lei, majoritar pe partea de investiții.

Simplu spus, în lipsa altor majorări salariale de amploare, efectul majorării pe linie, cu 10%, a personalului bugetar (cu excepția celui din Sănătate și Educație, care a beneficiat deja de majorări) nu va pune în pericol bugetul pe 2016. Însă aceste calcule nu sunt făcute pe deficitul bugetar asumat prin obiectivele pe termen mediu (MTO), de 1,7% din PIB, ci pe maximul admis de UE și recomandat ferm de BNR, de 3% din PIB. Aceste majorări nu sunt însă propuse în urma unei analize calitative și cantitative a serviciilor publice. Aceste majorări nu au fost prezentate public, discutate, dezbătute. Ele reprezintă o mică pomană, „de adio”, a unei foste puteri, propusă spre adoptare pentru a nu pierde și mai multe voturi la alegerile viitoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?