OPINIE. Economia se prăbușește, liberalii lansează candidatura lui Nicușor Dan

OPINIE. Economia se prăbușește,  liberalii lansează candidatura lui Nicușor Dan
Lucian Romașcanu
Publicat: 06/06/2020, 15:43

Liberalii lui Ludovic Orban au început să treacă, din ce în ce mai îngrijorați, linii peste linii roșii pe răbojul aspru al crizei ce se prefigurează. Fiind parte a unei democrații, Guvernul Orban nu are luxul de a ține acest răboj secret, chiar dacă și-ar dori asta foarte mult. Analiști economici, ziare de profil, mediul de afaceri și corpul ONG reclamă la rândul lor că liniile roșii depășite de actuala guvernare ne duc spre colaps. Sigur că acest colaps, prefigurat de cifre și analize obiective, ar trebui să fie un stimulent pentru actuala echipă guvernamentală, un stimulent pentru a gândi o serie de soluții de ieșire din criză. Însă, premierul Orban nu vine în față cu mai nimic, preferând, în schimb, să împingă tot felul de teme pe agendă, pentru a se asigura că electorii uită de inactivitatea guvernamentală.

Ultimul episod al acestei strategii, deloc noi, a fost desfășurat astăzi, când întreaga suflare liberală a ieșit pentru a se poziționa anti-PSD cu privire la cazul Bădulescu. Sigur că Viceprimarul Capitalei a avut o metodă cel puțin ciudată de a face opoziție la Nicușor Dan, însă acest lucru nu ar trebui să ne deturneze atenția de la faptul că evenimentul este folosit de liberali pentru a crea zgomot. Un zgomot de fond care să acopere lipsa de soluții reale pe care Orban nu le are pentru România.

În spatele zgomotului creat de declarațiile spectaculoase ale lui Orban sau de lamentările cvasi copilărești ale lui Nicușor Dan, se ascunde o realitate economică pe care România nu o mai poate duce în spate. Pentru că:

  • Împrumuturile guvernamentale aberante nu fac decât să îndatoreze generațiile de mâine fără ca acești bani, pe care Florin Cîțu îi extrage, la dobânzi păguboase de pe piețele internaționale, să fie folosiți eficient sau sustenabil. Conform unor estimări independente, Guvernul Orban s-a împrumutat cu 80 de miliarde de lei în 7 luni, adică cu 1000 de euro pe secundă.
  • Majoritatea acestor fonduri se duc direct în plata cheltuielilor bugetare ale unui aparat de stat care a fost bine umflat de liberali în ultimele luni. Conform experților, 93% din veniturile statului s-au dus în aprilie pe salarii și pensii. Alți 6% din banii statului s-au dus pe plata dobânzilor la datoria publică pe care Cîțu o tot crește și crește.
  • România are peste un milion de șomeri aflați fie în șomaj, fie în șomaj tehnic. Experții estimează că cei 600.000 de salariați aflați în șomaj tehnic riscă să-și piardă locurile de muncă în masă, imediat după anularea măsurii, în condițiile unei crize economice galopante și a comprimării puterii de cumpărare. Conform EUROSTAT, România a avut a treia cea mai mare creștere a ratei șomajului din UE.
  • Puterea de cumpărare a românilor a scăzut pe fondul majorării prețului la alimente cu 6.7%, un procent dublu față de majorarea medie a prețului la alimente la nivelul statelor UE și a doua cea mai mare majorare din Uniunea Europeană după Ungaria.
    BNR a estimat că România va cunoaște o comprimare a PIB-ului similară cu cea din 2008-2009, ceea ce a făcut necesară deschiderea unei linii de lichiditate cu Banca Europeană.
  • La 81 de zile de la declanșarea stării de urgență, după zero măsuri guvernamentale de relansare economică, BNR a ieșit pentru a contracara argumentul revenirii spectaculoase a economiei promovat de Cîțu. Conform Băncii naționale, revenirea se poate produce, în cel mai optimist scenariu, în minim 2 ani. În niciun caz într-un timp record, așa cum îi place Guvernului să spună.
  • Companiile din România au pierdut 37 de miliarde de Euro în materie de cifră de afaceri.

Toate aceste lucruri au fost cu eficiență acoperite de aparatul de propagandă liberal, care, astăzi, a fost supra-turat împotriva ieșirii lui Aurelian Bădulescu. Însă, adevărata lecție a zilei de astăzi, nu ține nici de democrație, nici de libertate de exprimare și cu atât mai puțin de calitatea sau cantitatea discursului public. Lecția zilei de astăzi este, de fapt, aceea că Guvernul, în plenitudinea lui, se mulțumește să lanseze candidatura lui Nicușor Dan în loc să vină cu soluții la o criză alarmantă. Lecția de astăzi este, așa cum a fost și acum câteva săptămâni, când președintele republicii a descoperit că știe a vorbi ungurește, că liberalii vor adopta oricând la sânul lor fumul și oglinzile unui moment scandalos, pentru a îngropa adânc adevăratele problemei ale României. Numai că această strategie de acțiune politică, oricât ar fi susținută de fondurile virate de Guvern spre varii instituții de informare, nu vor ține loc nici de bani în portofele, nici de pensii și salarii, nici de soluții pentru relansarea economică. Atunci când proverbiala molie va părăsi faldul prăfuit al portmoneului, cetățenii vor ști exact unde să nu pună ștampila. Pentru că zgomotul sărăciei nu poate fi acoperit cu niciun scandal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii