OPINIE. Economia se prăbușește, liberalii lansează candidatura lui Nicușor Dan

OPINIE. Economia se prăbușește,  liberalii lansează candidatura lui Nicușor Dan
Lucian Romașcanu
Publicat: 06/06/2020, 15:43

Liberalii lui Ludovic Orban au început să treacă, din ce în ce mai îngrijorați, linii peste linii roșii pe răbojul aspru al crizei ce se prefigurează. Fiind parte a unei democrații, Guvernul Orban nu are luxul de a ține acest răboj secret, chiar dacă și-ar dori asta foarte mult. Analiști economici, ziare de profil, mediul de afaceri și corpul ONG reclamă la rândul lor că liniile roșii depășite de actuala guvernare ne duc spre colaps. Sigur că acest colaps, prefigurat de cifre și analize obiective, ar trebui să fie un stimulent pentru actuala echipă guvernamentală, un stimulent pentru a gândi o serie de soluții de ieșire din criză. Însă, premierul Orban nu vine în față cu mai nimic, preferând, în schimb, să împingă tot felul de teme pe agendă, pentru a se asigura că electorii uită de inactivitatea guvernamentală.

Ultimul episod al acestei strategii, deloc noi, a fost desfășurat astăzi, când întreaga suflare liberală a ieșit pentru a se poziționa anti-PSD cu privire la cazul Bădulescu. Sigur că Viceprimarul Capitalei a avut o metodă cel puțin ciudată de a face opoziție la Nicușor Dan, însă acest lucru nu ar trebui să ne deturneze atenția de la faptul că evenimentul este folosit de liberali pentru a crea zgomot. Un zgomot de fond care să acopere lipsa de soluții reale pe care Orban nu le are pentru România.

În spatele zgomotului creat de declarațiile spectaculoase ale lui Orban sau de lamentările cvasi copilărești ale lui Nicușor Dan, se ascunde o realitate economică pe care România nu o mai poate duce în spate. Pentru că:

  • Împrumuturile guvernamentale aberante nu fac decât să îndatoreze generațiile de mâine fără ca acești bani, pe care Florin Cîțu îi extrage, la dobânzi păguboase de pe piețele internaționale, să fie folosiți eficient sau sustenabil. Conform unor estimări independente, Guvernul Orban s-a împrumutat cu 80 de miliarde de lei în 7 luni, adică cu 1000 de euro pe secundă.
  • Majoritatea acestor fonduri se duc direct în plata cheltuielilor bugetare ale unui aparat de stat care a fost bine umflat de liberali în ultimele luni. Conform experților, 93% din veniturile statului s-au dus în aprilie pe salarii și pensii. Alți 6% din banii statului s-au dus pe plata dobânzilor la datoria publică pe care Cîțu o tot crește și crește.
  • România are peste un milion de șomeri aflați fie în șomaj, fie în șomaj tehnic. Experții estimează că cei 600.000 de salariați aflați în șomaj tehnic riscă să-și piardă locurile de muncă în masă, imediat după anularea măsurii, în condițiile unei crize economice galopante și a comprimării puterii de cumpărare. Conform EUROSTAT, România a avut a treia cea mai mare creștere a ratei șomajului din UE.
  • Puterea de cumpărare a românilor a scăzut pe fondul majorării prețului la alimente cu 6.7%, un procent dublu față de majorarea medie a prețului la alimente la nivelul statelor UE și a doua cea mai mare majorare din Uniunea Europeană după Ungaria.
    BNR a estimat că România va cunoaște o comprimare a PIB-ului similară cu cea din 2008-2009, ceea ce a făcut necesară deschiderea unei linii de lichiditate cu Banca Europeană.
  • La 81 de zile de la declanșarea stării de urgență, după zero măsuri guvernamentale de relansare economică, BNR a ieșit pentru a contracara argumentul revenirii spectaculoase a economiei promovat de Cîțu. Conform Băncii naționale, revenirea se poate produce, în cel mai optimist scenariu, în minim 2 ani. În niciun caz într-un timp record, așa cum îi place Guvernului să spună.
  • Companiile din România au pierdut 37 de miliarde de Euro în materie de cifră de afaceri.

Toate aceste lucruri au fost cu eficiență acoperite de aparatul de propagandă liberal, care, astăzi, a fost supra-turat împotriva ieșirii lui Aurelian Bădulescu. Însă, adevărata lecție a zilei de astăzi, nu ține nici de democrație, nici de libertate de exprimare și cu atât mai puțin de calitatea sau cantitatea discursului public. Lecția zilei de astăzi este, de fapt, aceea că Guvernul, în plenitudinea lui, se mulțumește să lanseze candidatura lui Nicușor Dan în loc să vină cu soluții la o criză alarmantă. Lecția de astăzi este, așa cum a fost și acum câteva săptămâni, când președintele republicii a descoperit că știe a vorbi ungurește, că liberalii vor adopta oricând la sânul lor fumul și oglinzile unui moment scandalos, pentru a îngropa adânc adevăratele problemei ale României. Numai că această strategie de acțiune politică, oricât ar fi susținută de fondurile virate de Guvern spre varii instituții de informare, nu vor ține loc nici de bani în portofele, nici de pensii și salarii, nici de soluții pentru relansarea economică. Atunci când proverbiala molie va părăsi faldul prăfuit al portmoneului, cetățenii vor ști exact unde să nu pună ștampila. Pentru că zgomotul sărăciei nu poate fi acoperit cu niciun scandal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU