Pacea ca o baie de sânge

Redactor:
Lelia Munteanu
Pacea ca o baie de sânge
Editorial Lelia MUNTEANU: Pacea ca o baie de sânge

După bilanțul de ieri al mutării ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim – aproximativ 60 de morți și 2400 de răniți între manifestanții din Gaza – Marea Britanie a cerut în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite o anchetă independentă. Fără succes, desigur, fiindcă așa cum era de așteptat, America și-a exercitat dreptul de veto. Germania, de regulă rezervată (din motive istorice) s-a alăturat demersului britanicilor.

Din Irlanda în China, numeroase alte state și-au exprimat stupoarea în legătură cu baia de sânge din Fâșia Gaza și cu intervenția Armatei israeliene cu gloanțe de război.

Dacă Liga Arabă a avut o reacție promptă și virulentă, acuzând „crimele ocupației israliene” și cerând o anchetă la Curtea Penală Internațională, Arabia Saudită și-a păstrat tonul de catifea din ultimul an.

Întrunit astăzi la Jeddah, în Palatul Păcii, sub conducerea regelui Salman bin Abdulaziz, care ocupă și funcția de premier, guvernul saudit a „condamnat” relocarea ambasadei americane, dar nici un cuvânt despre victimele protestelor din Gaza.

Atitudinea prevenitoare a monarhiei saudite se află în izbitor contrast cu agitația turcă.

Aseară, președintele Recep Tayyip ErdoÄŸan s-a dezlănțuit în postura de protector al Islamului. Aflat la Londra (astăzi s-a întâlnit cu Regina), Sultanul Turciei a spus: „Declarăm un doliu național de trei zile, începând de mâine, în semn de solidaritate cu frații palestinieni (…). Israelul e un stat terorist” (nu e prima oară când o spune, n.m.), iar cele petrecute ieri le-a definit drept „genocid”. A anunțat, de asemenea, un mare miting pentru vineri la Istanbul. Ar fi fost ciudat să nu profite de tragedia palestinienilor pentru a-și atinge scopul de a-și vedea visul cu ochii și a se proclama liderul lumii musulmane.

Prim ministrul Binali Yildirim i-a ținut isonul, cerând țărilor musulmane să își reconsidere relațiile cu Israelul. „Lumea musulmană trebuie să acționeze colectiv și să vorbească pe o singură voce în fața acestui masacru” (l-a mai numit și „un masacru laș”). Adjunctul său a declarat, la rându-i, că ambasadorii Turciei la Tel Aviv și Washington vor fi chemați în centrală pentru consultări, branduind ziua de ieri ca „Lunea Însângerată a musulmanilor”. În fine, a fost trimisă la fața locului Crucea Roșie a Turciei, iar Autoritatea pentru Managementul Dezastrelor a demarat expedierea de ajutoare în Fâșia Gaza.

Ieri, Hamas a organizat, la granița cu Israelul, a opta rundă a protestelor care au început la sfârșitul lunii martie. Tzahal (Armata israeliană) a desfășurat de-a lungul întregii frontiere un număr de 30 de batalioane, dotate cu muniție de război. Autoritatea sunnită care, cu o aripă paramilitară, guvernează Gaza avea nevoie de martiri. Astăzi și-i îngroapă. Pe de altă parte, nici Israelul, nici istoricul mediator al nicioadată înfăptuitei păci, Statele Unite, n-au dat nici o șansă amărâților de gazani, ținuți în ghetoul din sudul coastei de est a Mediteranei.

Tânăra cunoscută a murit misterios! A fost găsită într-o prăpastie după ce a dat un...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Dennis Man a fost vândut ACUM de Gigi Becali! `Am acceptat oferta` Unde va juca...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câinele lui Dorian Popa câștigă 200.000€ pe an: „Prețurile sunt fără TVA. Vreau să fac...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Am prins-o înfulecând prăjituri după ce a slăbit 40 de kg. Ce vedetă din România...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
NOI RESTRICŢII la graniţa României: Anunţ BOMBĂ de ultimă oră
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Catastrofă la graniţa cu România: Oraşe întregi părăsite, obloanele trase, lacăte la uşi. Ţara vecină...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide