Pacea din cătarea puștii

Pacea din cătarea puștii
RĂZBOI Israel-Hamas
Publicat: 11/06/2018, 20:50
Actualizat: 09/01/2020, 03:33

Ce am bănuit în februarie 2017, când – aflat în vizită la Casa Albă – premierul Netanyahu sugera doar, s-a conturat în linii groase în ultimele 16 luni. Relația cu vecinii arabi, i-a spus atunci proaspătului Președinte al Statelor Unite, e ca niciodată în istorie și pe această relație trebuie construit proiectul viitoarei păci cu palestinienii. Donald J. Trump a prins ideea, iar pentru restul a lucrat farmecul strategico-tactic al liderului israelian.

Ieri, în cadrul Forumului Global al Comitetului Evreiesc American (de la care, anul trecut, în Washington, președintele României, Klaus Iohannis, a primit o înaltă distincție), desfășurat pentru întâia oară la Ierusalim, în fața a peste 2000 de participanți din 26 de țări, prim ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că relațiile Israelului cu statele arabe vecine au înregistrat progrese dincolo de orice s-ar putea imagina. Iar aceste relații (reamintesc că, până astăzi, doar cu Iordania și cu Egiptul există tratate de pace) vor „ajuta pentru a obține, în cele din urmă, pacea cu vecinii noștri palestinieni”. (Aplauze, ovații).

David Friedman. ambasadorul american la Ierusalim, a lipsit de la Forum, motivând că se află la Washington unde e prins în chestiuni referitoare la mult-trâmbițatul plan de pace Trump, despre care surse oficiale au declarat că va fi făcut public după Ramadan. Ramadanul (care a început pe 16 mai) se încheie joi seara.

Din păcate, e momentul cel mai nepotrivit pentru a-i aduce pe palestinieni la masa verde a tratativelor, mai ales după episoadele sângeroase de la granița cu Fâșia Gaza.

Apropo. Sâmbătă dimineața, într-un interviu acordat postului de radio Kol Yisrael („Vocea Israelului”), filosoful Assa Kasher (78 de ani), nepotul marelui talmudist Menachem Mendel Kasher, autorul Codului Etic al Armatei, a făcut o serie de declarații, dintre care unele te amuțesc (ceea ce mă obligă să-mi fac timp ca să citesc Codul). Tema dialogului cu reporterul radio: când și în ce condiții are dreptul un soldat cu muniție de război să tragă în scopul de a ucide. Răspunsul de principiu: atunci când simte că viața sa este într-un pericol iminent (prevederea poate fi găsită și în Codul Civil, definind auto-apărarea).Are dreptul un soldat să tragă pentru a ucide, chiar și în situația în care inamicul nu posedă armament de foc? (Cu alte cuvinte, atunci când inamicul nu ar prezenta un pericol iminent pentru viața soldatului). Aici, filosoful ne-a introdus în sfera percepției. Și a exemplificat cu episoadele de la granița cu fâșia Gaza: dacă soldatul zărește un protestant care taie zidul, ca să se strecoare în Israel, acesta nu reprezintă nici un pericol pentru cel care îl vede. Însă, dacă soldatul nu îl oprește, prin breșa creată vor intra mai mulți și se vor opri în prima așezare de graniță, nu în scopuri turistice. Planul Hamas, a explicat Assa Kasher, este de a infiltra concomitent sute de teroriști prin spărturile din gardul despărțitor. Ordinele Armatei sunt să oprească acțiunea teroristă, trăgând la picioare. Și, cu toate că Tzahal are țintași foarte buni, țintele sunt în continuă mișcare…

E foarte interesant cum va suna planul de pace Trump și cui îi va reveni responsabilitatea de a-l susține. Risc un răspuns: Arabiei Saudite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA