Partidul lui Netanyahu – victorie clară!

Partidul lui Netanyahu - victorie clară!
Publicat: 18/03/2015, 10:09
Actualizat: 13/01/2020, 14:22

Văzând prima estimare a rezultatelor, președintele Reuven Rivlin declarase, la ora 22.08: „Sunt convins că doar un guvern de unitate națională poate preveni dezintegrarea rapidă a democrației israeliene și alegeri noi în viitorul apropiat”.

La o oră după închiderea urnelor și după declarația președintelui, oficialii Likud s-au grăbit să anunțe că Bibi, deși nu dorește un guvern de unitate națională, va fi nevoit să-l facă.

La ora 23.59, Canal 1 și-a corectat sensibil exit poll-ul: Likud 27, Uniunea Sionistă 26.

Bazându-se pe estimările de la ora 22, la 00.16 Herzog a anunțat, optimist, revenirea stângii la guvernare.

La ora 1.10, Netanyhu a mulțumit electoratului, clamându-și, la rându-i, victoria.

La ora 2.30, Saeb Erekat, negociatorul-șef Palestinian intuiește Victoria Likud și anunță că va urgenta demersurile la Curtea Penala Internațională de la Haga.

La ora 3.23 se anunță rezultatele, după numărarea a 6o la sută din voturi: Likud se află, detașat, în frunte. La 6.o6, după numărarea a 99 la sută din voturi, victoria dreptei e clară.

La 7.45, liderii stângii, Herzog și Livni, fac primele declarații: „Nu e o dimineață ușoară pentru noi”…

Încă un guvern Netanyahu va însemna, în primul rând și cel mai grav, continuarea înghețului negocierilor cu palestinenii. Președintele Rivlin nu-i va înmâna cu inima ușoară mandatul pentru formarea unei coaliții. Mai mult, e posibil să-și mențină opțiunea pentru un guvern de unitate națională. În zilele care vor urma, decizia se află în mâinile sale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase