Patriarhul Kiril – un politician versat

Redactor:
Lelia Munteanu
Patriarhul Kiril – un politician versat
Să nu ne închipuim că Preafericitul Kiril, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, e vreun arhiereu detașat de lume, care îngână doxologii în timp ce e tras în remorca Puterii.

Patriarhul Kiril s-a dorit mereu egalul Puterii, iar în ultimii ani dorința i s-a împlinit. Șade alături de Președinte, împărățind frățește Sfânta Rusie și nădăjduind că într-o bună zi vor împărăți întreaga Ortodoxie.

Putin și Kiril se sprijină și se completează. Prin Patriah, Președintele are controlul norodului pravoslavnic. Prin Președinte, Patriarhul privește lumea întreagă ca printr-un ochean. Amândoi ca unul ilustrează teza bizantină a simfoniei Stat-Biserică.

Vladimir Mihailovici Gundiaev (numele de mirean al Întîistătătorului rus) e nu doar un iscusit diplomat (a condus Departamentul Externelor din Biserică multă vreme), un desăvârșit „om de lume”, ci și un politician versat.  E pragmatic și înșurubat în realitate. Sub impresionanta sa mitră, clocotesc numeroase idei și inițiative pur politice.

Conceptul însuși de Sfântă Rusie și definirea Moscovei ca a treia Romă își au oglindirea geopolitică în naționalismul rus și panslavism.

Patriarhul Kiril se va adresa sâmbătă, 28 octombrie, în a treia zi a vizitei la București, Sfântului Sinod al Bisericii noastre, în cadrul ședinței solemne. Merită ascultat, e un mare orator.

I-am citit zilele acestea omiliile și cuvântările, l-am ascultat minute întregi (deși nu știu limba rusă). Respiră forță. De altfel, forță și fast – iată definiția Bisericii Ruse.

E interesant cum își așterne ideile în fortăreață, cărămidă lângă cărămidă, cum nu folosește nici un cuvânt în plus, cum știe să-și surprindă, să-și măgulească, să-și mustre părintește sau, la nevoie, să-și zdrobească auditoriul.

Într-un discurs rostit în urmă cu zece zile, de pildă, la Sankt Petersburg, la cea de-a 137-a Adunare a Uniunii Interparlamentare, în fața a o mie de delegați din 155 de țări (am avut și noi vreo patru), Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii a vorbit ca un geostrateg cu parfum de smirnă:

„E nevoie să căutăm un consens moral în lumea de astăzi și să-l punem temelie dreptății. Cu siguranță, în primul rând pe mine, ca patriarh, ca preot, mă preocupă această problemă. Convingerea mea este că un consens moral este singura posibilă temelie universală pentru coexistența pașnică a diferitelor culturi și națiuni în lumea de astăzi – o lume complicată, instabilă și imprevizibilă. Vă amintiți cum, la începutul anilor  ’90 ai secolului trecut, când sistemul bipolar al relațiilor internaționale s-a prăbușit, mulți au profețit că o minunată lume nouă e pe cale să se înfiripe. Va fi stabilă, previzibilă, sigură și foarte durabilă. Acest viitor a fost legat de victoria iluzorie a valorilor universale. Grație lui Francis Fukuyama, un sfârșit al istoriei a fost proclamat ca obiectiv al dezvoltării socio-culturale a umanității, care părea să atingă apogeul, iar viața care mai rămânea urma să rezide doar în propagarea valorilor liberale pretutindeni în lume spre  inevitabilul lor triumf. Cu toate acestea, ultimul deceniu al secolului XX și cel de-al doilea deceniu al secolului XXI ne-au arătat că ideile prezentate ca fundamentale, universal și singura sursă posibilă de fericire a umanității nu au trecut testul timpului. Lumea, din păcate, n-a devenit mai pașnică sau mai predictibilă sau mai stabilă (…)”.

N-am cum să nu-mi amintesc, citând aripatele cuvinte ale Preafericitului, că din primăvara lui 2009 a dat binecuvântarea tuturor demersurile Rusiei, nu doar în plan intern, ci și în plan extern, într-o trainică simbioză a altarului cu tronul.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop cunoscut din București aproape l-a omorât în bătaie pe Cătălin Zmărăndescu
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
Bani în plus de la stat pentru acești angajați! Care este condiția
Jucătoarea din România jignită vulgar și amenințată a hotărât ce va face în continuare: `Au...
CTP, umilință fără margini adusă profesorilor care refuză să se vaccineze. Incredibil ce a declarat
Poliţiştii din Quebec au amendat o femeie pentru că îşi plimba soţul în lesă
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Secretele laboratorului din Wuhan, publicate de Departamentul de Stat al SUA
EXCLUSIV! Un interlop cunoscut din București aproape l-a omorât în bătaie pe Cătălin Zmărăndescu
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Eșec RUȘINOS pentru NASA în timpul testării celei mai puternice RACHETE construită vreodată
Atac NEMILOS la adresa Ralucăi Turcan: Vrea să ne ducă la cimitir. Cine a făcut...
Zodii care iubesc vara și sunt mereu sufletul petrecerilor de pe litoral
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea ȘOC a momentului despre unul dintre cei mai mari luptători MMA români
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Competiţia „made in Romania”. Câţi bani fac retailerii din brandurile private label şi unde le...
ȘOC! Se anunță un DEZASTRU total pentru România! Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR...
Inchide