Pe cine mai reprezintă Victor Ponta?

Pe cine mai reprezintă Victor Ponta?
Publicat: 22/01/2015, 17:36

Am mai spus-o: chiar dacă prezidențialele sunt decalate față de alegerile parlamentare, votul populației în cazul celor dintâi nu este unul care se desfășoară într-un mediu ideal, rupt de realitate, unde am avea de judecat, exclusiv, eventualele calități ale individului de a fi președinte.

Candidatul, dacă ocupă, deja, o funcție publică, aduce cu sine, în confruntare, izbânzile și eșecurile politice și personale, o imagine articulată de manifestările, reacțiile și deciziile sale dictate de caracter, educație și experiență. Același candidat este, până la urmă, reprezentantul politicii pe care cabinetul – și, prin susținere, întregul său partid – o impune la nivel de stat. În consecință, percepția subiectivă a celor care susțin ideea că un vot negativ, „obținut” de un candidat-premier, de exemplu, este adresat direct, acestuia, și numai în privința calităților sale de viitor președinte, este complet greșită.

Adrian Năstase și Victor Ponta au adus cu sine, în competiție, toate greșelile pe care le-au făcut în serviciul lor de premieri. Astfel că, indiferent dacă alegerile s-au desfășurat la un loc sau decalat, alegătorii au votat, sau nu, omul și politica sa, la pachet.

Câteva observații acum:

– Ponta și staff-ul lui, perdanții care ar fi trebuit să dea socoteală, atât în fața „colectivului”, cât și a electoratului, s-au sprijinit pe funcții și i-au eliminat, în primul rând, pe cei mai critici dintre membrii partidului – între aceștia, Geoană și Vanghelie; apoi au schimbat câțiva miniștri și au promis aparatului că vor continua să „profite”, cu toții, de putere, până în 2016, cel puțin; apoi au amânat congresul „de dare de seamă și alegeri”, sine die, spre a se „instala uitarea”; mai nou, îi acuză de noncombat pe baronii care au „trântit” prezidențialele în feudele lor – drept răspuns la măsura propusă de Dragnea și acceptată de liderul social-democrat, privind separarea funcției publice de cea politică -, cerându-le demisia. În paralel, duplicitar, Victor Ponta a pus batista pe țambal în relația cu președintele, spre a-și consolida poziția la șefia guvernului.

– Unii dintre baroni – de exemplu, Radu Mazăre – vorbesc despre o demisie necesară și logică a liderului, de la șefia partidului.

– Alții – precum Marian Oprișan – îi sugerează acestuia că, dacă îi ascultă, e cuminte și nu-i deranjează, „ca Năstase”, poate să mai rămână, un timp, pe loc.

– Vanghelie și Geoană anunță că vor lupta până la capăt, inclusiv în congres, pentru a-l alunga pe Ponta de la șefia partidului și din fruntea guvernului, fiind gata să facă orice pentru asta, inclusiv să scoată lumea în stradă – simpli cetățeni și membri de partid.

– În acest timp, opoziția negociază pentru formarea unei majorități parlamentare, care să voteze o moțiunea de cenzură împotriva actualului guvern.

– Președintele Iohannis declară într-un interviu pentru cotidianul american New York Times că „avem nevoie de un guvern suficient de puternic, cu o viziune economică pe termen lung, care să schimbe lucrurile. (…) Sa aibă curajul de a păstra un set de reguli economice atâta timp cât este necesar”.

Acesta fiind tabloul, revin la întrebare: în ce măsură mai poate Victor Ponta să asume conducerea unei guvernări, câtă vreme poziția sa de lider al formațiunii care asigură majoritatea parlamentară ce dă guvernul este atacată din toate direcțiile, atât de foști lideri ai formațiunii, eliminați din fruntea partidului, de baronii care i-au dat forță și l-au sprijinit în integralitatea campaniilor electorale, de opoziție și de președinte?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani