Peștele tuturor traseiștilor

Peștele tuturor traseiștilor
Publicat: 05/09/2014, 08:53

În regnul politicienilor, primarul este o furnică, dar care la fiecare scrutin electoral capătă o dimensiunile unui elefant. Nu contează că este edil peste 3.000 sau 300.000 de alegători, orice buletin adus la urne contează. Și astfel, primarul intră în lanțul electoral și devine cel mai important pion de pe masă. Fără el, candidații principali ar fi pierduți. Și ca să-și facă datoria de furnicuțe, care aduc oamenii la vot, trebuie, în mod evident, motivați până la ultima șuviță.

Premierul Victor Ponta știe foarte bine acest lucru, așa că a început seria pomenilor electorale din timp. Încă de la sfârșitul lui 2013, salariile primarilor au fost mărite, printr-o ordonanță de urgență amendată în Parlament chiar la propunerea vicepremierului Liviu Dragnea, începând cu 1 iulie 2014. „Un act de dreptate pentru aleșii locali”, așa cum a spus atunci Dragnea.

În urmă cu doar o săptămână a fost anunțată încă o șpagă electorală pentru primari. Libertate pentru traseism, ofertă limitată, doar 45 de zile. Adică aproape fix cât durează campania electorală pentru alegerile prezidențiale.

Au trecut deja două zile de când premierul Victor Ponta a dat liber la traseismul politic, iar treaba merge ca strună. Aleșii locali, ignorați cam doi ani de mandat, abia așteaptă să fie contactați de PSD ca să-și facă transferul. Așa cum a arătat și gândul, edilii locali nu se lasă deloc greu. Niște drumuri, niște canalizări și treaba-i rezolvată. Prea puțin contează demnitatea sau respectul față de oamenii care i-au votat sub sigla unui partid. În campanie, totul e permis. Mai ales dacă te și alegi cu niscaiva fonduri pentru diverse proiecte.

Tot primarii au mai primit un mic cadou joi, de la același premier Victor Ponta. Niște bani, colectați din taxa pe construcții speciale. Nici nu mai contează că, atunci când a anunțat-o la sfârșitul lui 2013, guvernul se lăuda că banii din taxa de stâlp se vor duce pentru construcția de autostrăzi. Și nici măcar cea de-a doua destinație a banilor, anunțată mai mult dintr-o gafă a doamnei ministru Ioana Petrescu, și anume acoperirea găurii făcute de reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, nu mai este valabilă. Joi, premierul a spus că banii vor fi direcționați către autoritățile locale.

„Banii pentru primari nu sunt pentru primari, sunt pentru cei care locuiesc în orașe, comune”, a spus premierul, la începutul ședinței de guvern. Aproape că ți se umezesc ochii.

În ecuația electorală, nici nu știi pe cine să condamni. Pe cel care dă sau pe cel care ia? Dar poți să-i condamni pe edili? Să fii primar și să refuzi o funcție sau sume de bani pentru proiecte pe care le-ai promis, chiar dacă asta înseamnă să-ți faci bagajul și să treci de la dreapta la stânga, ar însemna că ești fraier. Dar în România așa funcționează lucrurile. Primarul, adică cel care este cel mai aprope, fizic vorbind, de cetățean, este absolut inutil fără finanțările de la guvern. Iar guvernul profită până la extreme de acest mare avantaj. Îi ține pe primari înfometați, îi face astfel vulnerabili, și nu le dă nimic decât în campanie, când rolul lor devine primordial. Iar când prada e slăbită, orice momeală e numai bună. Și desigur, totul este legal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
McDonald’s va vinde, în premieră, burgeri mai mari