„Planul de Pace Trump pentru Orientul Mijlociu” nu mai trebuie redactat

Planul de Pace Trump pentru Orientul Mijlociu nu mai trebuie redactat
Publicat: 24/02/2018, 22:54

Nu e chiar o supriză că Donald J. Trump, care s-a promovat singur drept cel mai pro-israelian președinte american, a decis să devanseze cu peste un an de zile data deschiderii ambasadei Statelor Unite la Ierusalim. Amicul său, Benjamin Netanyahu, aflat pe toboganul carierei sale politice, va putea să taie panglica pe 14 mai, când Israelul va sărbători 70 de ani de statalitate.

Premierul s-a și grăbit să declare: „Decizia Președintelui Trump de a muta ambasada Statelor Unite la Ierusalim cu prilejul Zilei Independenței urmează declarația sa istorică din decembrie privind recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelulului. Această decizie va transforma cea de-a 70-aniversare a Independenței într-o sărbătoare și mai mare. Mulțumesc, președinte Trump, pentru leadership-ul și prietenia dumneavoastră!”.
Nu atât Netanyahu a presat pentru acest demers – încercase ceva în urmă cu câteva săptămâni, însă între timp s-au rostogolit peste el dosarele de corupție – Cazul 1000, Cazul 2000, Cazul 4000 – despre care credea că vor mai sta multă vreme la dospit.

Cel care, ca de obicei, l-a impulsionat pe Donald J. Trump a fost marele său sponsor, al său în campania prezidențială și al Republicanilor, magnatul cazinourilor din Las Vegas, Sheldon Adelson. Mai mult, Adelson s-a oferit să sponsorizeze construirea unei noi ambasade (din 14 mai, va funcționa, deocamdată în spațiile consulatului). N-a precizat cât e dispus să ofere din cele aproximativ 500 de milioane de dolari cât va costa viitorul sediul (bună parte a cheltuielilor fiind cheltuieli de securitate). N-a primit încă un răspuns din partea Departamentului de Stat, ai cărui juriști studiază încă legalitatea unei astfel de donații (între timp și entuziaștii necondiționați ai Israelului, evangheliștii vicepreședintelui Pence, și-au arătat disponibilitatea de a contribui financiar la construcție). A primit însă un răspuns indirect de la un apropiat al său, Mort Klein, președintele unei organizații sioniste din America: „Acesta e un proiect guvernamental. Nu mi-aș dori să spună cetățenii că a fost ridicat cu bani evreiești”.

Un alt personaj care a făcut un lobby patetic pentru devansarea datei e ambasadorul Statelor Unite în Israel, fostul avocat al lui Trump, David Friedman. Gafele sale diplomatice și atitudinile sale afișat părtinitoare sunt cunoscute și nu mai insist. Amintesc doar că, în august anul trecut, a făcut o sărbătoare din faptul că unul dintre cei cinci copii ai săi, fiica Talia, a emigrat în Israel unde a obținut cetățenie. De altfel, și celălalt avocat pe care Trump l-a făcut peste noapte diplomat, ba chiar trimis special în Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt, e un ortodox fervent, ai cărui tripleți (din șase copii) urmează un curs de studii iudaice anul acesta în Israel. E evident că nici unul nici celălalt nu se bucură de nici un dram de credibilitate în fața palestinienilor.

Președintele Trump nu avea nici un rost să mai amâne, prudent, deschiderea ambasadei până la sfârșitul lui 2019. Palestinienii din Cisiordania și Gaza au protestat, cum era de așteptat. I-au susținut doar turcii, cum de asemenea era de așteptat. Ministrul de Externe, Mevlüt ÇavușoÄŸlu, a avertizat că graba de a deschide ambasada e încă un pas, „extrem de îngrijorător”, spre „deteriorarea condițiilor de pace”.

Ironia face ca, la sfârșitul acestei săptămâni, ambasadorul american la Națiunile Unite, vocala doamnă Haley, să fi declarat, la o intrunire cu studenții unei facultăți de științe politice din Chicago, că Planul de Pace Trump pentru Orientul Mijlociu e ca și redactat.
Nu mai trebuie pus pe hârtie. Un astfel de „plan” se implementează deja cu succes, dovadă tăcerea statelor arabe din zonă, încă și mai grea ca pe 6 decembrie.

Caricatura: Marian Kamensky / Austria

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația