„Planul de Pace Trump pentru Orientul Mijlociu” nu mai trebuie redactat

Redactor:
Lelia Munteanu
„Planul de Pace Trump pentru Orientul Mijlociu” nu mai trebuie redactat
A bate palma cu statele arabe din regiune - proiectul unui "geniu foarte stabil"

Nu e chiar o supriză că Donald J. Trump, care s-a promovat singur drept cel mai pro-israelian președinte american, a decis să devanseze cu peste un an de zile data deschiderii ambasadei Statelor Unite la Ierusalim. Amicul său, Benjamin Netanyahu, aflat pe toboganul carierei sale politice, va putea să taie panglica pe 14 mai, când Israelul va sărbători 70 de ani de statalitate.

Premierul s-a și grăbit să declare: „Decizia Președintelui Trump de a muta ambasada Statelor Unite la Ierusalim cu prilejul Zilei Independenței urmează declarația sa istorică din decembrie privind recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelulului. Această decizie va transforma cea de-a 70-aniversare a Independenței într-o sărbătoare și mai mare. Mulțumesc, președinte Trump, pentru leadership-ul și prietenia dumneavoastră!”.  
Nu atât Netanyahu a presat pentru acest demers – încercase ceva în urmă cu câteva săptămâni, însă între timp s-au rostogolit peste el dosarele de corupție – Cazul 1000, Cazul 2000, Cazul 4000 – despre care credea că vor mai sta multă vreme la dospit.

Cel care, ca de obicei, l-a impulsionat pe Donald J. Trump a fost marele său sponsor, al său în campania prezidențială și al Republicanilor, magnatul cazinourilor din Las Vegas, Sheldon Adelson. Mai mult, Adelson s-a oferit să sponsorizeze construirea unei noi ambasade (din 14 mai, va funcționa, deocamdată în spațiile consulatului). N-a precizat cât e dispus să ofere din cele aproximativ 500 de milioane de dolari cât va costa viitorul sediul (bună parte a cheltuielilor fiind cheltuieli de securitate). N-a primit încă un răspuns din partea Departamentului de Stat, ai cărui juriști studiază încă legalitatea unei astfel de donații (între timp și entuziaștii necondiționați ai Israelului, evangheliștii vicepreședintelui Pence, și-au arătat disponibilitatea de a contribui financiar la construcție). A primit însă un răspuns indirect de la un apropiat al său, Mort Klein, președintele unei organizații sioniste din America: „Acesta e un proiect guvernamental. Nu mi-aș dori să spună cetățenii că a fost ridicat cu bani evreiești”.

Un alt personaj care a făcut un lobby patetic pentru devansarea datei e ambasadorul Statelor Unite în Israel, fostul avocat al lui Trump, David Friedman. Gafele sale diplomatice și atitudinile sale afișat părtinitoare sunt cunoscute și nu mai insist. Amintesc doar că, în august anul trecut, a făcut o sărbătoare din faptul că unul dintre cei cinci copii ai săi, fiica Talia, a emigrat în Israel unde a obținut cetățenie. De altfel, și celălalt avocat pe care Trump l-a făcut peste noapte diplomat, ba chiar trimis special în Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt, e un ortodox fervent, ai cărui tripleți (din șase copii) urmează un curs de studii iudaice anul acesta în Israel. E evident că nici unul nici celălalt nu se bucură de nici un dram de credibilitate în fața palestinienilor.

Președintele Trump nu avea nici un rost să mai amâne, prudent, deschiderea ambasadei până la sfârșitul lui 2019. Palestinienii din Cisiordania și Gaza au protestat, cum era de așteptat. I-au susținut doar turcii, cum de asemenea era de așteptat. Ministrul de Externe, Mevlüt ÇavușoÄŸlu, a avertizat că graba de a deschide ambasada e încă un pas, „extrem de îngrijorător”,  spre „deteriorarea condițiilor de pace”.

Ironia face ca, la sfârșitul acestei săptămâni, ambasadorul american la Națiunile Unite, vocala doamnă Haley, să fi declarat, la o intrunire cu studenții unei facultăți de științe politice din Chicago, că Planul de Pace Trump pentru Orientul Mijlociu e ca și redactat.
Nu mai trebuie pus pe hârtie. Un astfel de „plan” se implementează deja cu succes, dovadă tăcerea statelor arabe din zonă, încă și mai grea ca pe 6 decembrie.                 

Caricatura: Marian Kamensky / Austria

Transfer de titlu pentru Universitatea Craiova. Oltenii au dat mare lovitură şi l-au convins să...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mai mulți asistenți și medici au fost „vaccinați“ cu ser fiziologic, în loc de ser...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Veste teribilă pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină. Anunț oficial, nu mai e...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide