Poporul de net și frica de realitate

Poporul de net și frica de realitate
Publicat: 09/09/2014, 19:32
Actualizat: 18/01/2020, 01:14

Avem pe gândul sondaje în care ne întrebăm cititorii ce părere au despre anumite subiecte la zi. La majoritatea participă mii de oameni, fapt care mă face să cred că românilor le place să pună „ștampila” virtuală, să aleagă. Mai mult, nu există comunitate online – Facebook, Reddit, Twitter ș.a. – în care să nu existe dezbateri politice în fiecare zi. Și totuși, senzația mea este că foarte puțini dintre acești oameni, activi pe internet, merg la vot pentru a-și alege liderii politici sau ies în stradă pentru a protesta. Aceste „ochiuri de apă virtuale” sunt vii, în ele există un ecosistem activ. Problema este că ele nu comunică, prin niciun fel de canal, cu balta din realitate pe marginea căreia s-au format.

Avem câteva cazuri în România în care mișcări care au luat naștere pe internet s-au tranformat în acțiuni de protest fizice, în stradă. Exemple sunt Uniți Salvăm sau marșul pentru apărarea DNA. Votul, la fel ca și protestul la Universitate, poate fi, pe lângă un instrument aducător de schimbare (unul din puținele pe care le au la dispoziție cetățenii), o formă de protest. Problema este că cei care ar putea folosi votul ca pe o formă de protest ignoră, în marea lor majoritate, această unealtă. Pentru electoratul disciplinat, care de 20 de ani își exprimă opțiunea politică de fiecare dată, votul este orice altceva. Poate fi un instrument de susținere a partidului sau politicianului favorit („Mi-a dat 5% la pensie!” sau „Mi-au dat înapoi ce mi-au tăiat ăia”.) sau prețul pe care se simte obligat moral să îl plătească pentru găleata, tricoul și kilul de făină primite. Pentru acești oameni votul nu este o formă de protest.

Mulți vor spune că nu merg la vot pentru că sunt apolitici, pentru că toate partidele sunt la fel sau, mai simplu, pentru că nu au pe cine vota. Dacă un cetățean a ajuns la o astfel de resemnare, înseamnă că guvernul actual nu i-a îmbunătățit calitatea vieții. Iar o modalitate de sancționare a formațiunii/coaliției politice aflate la putere ar fi votul acordat unui alt partid. Să ne înțelegem: nu există albi și negri. Există doar multiple nuanțe de gri: unii sunt mai puțin nocivi decât ceilalți.

Alții vor spune că „pe mine, care lucrez la o multinațională, seara joc World of Tanks, iar în weekend-uri mă duc la Cernica, nu mă afectează cu nimic viața politică”. Nimic mai greșit. Nu te afectează pe termen scurt, dar pe termen mediu și lung da. S-ar putea ca din cauza guvernării defectuoase a unor indivizi care nu știu ce-i ăla MTO compania străină pentru care lucrezi să nu o mai ducă bine în România atunci când îi cresc costurile și să facă restructurări, să-ți scadă salariul sau chiar să plece spre țări mai calde. S-ar putea ca puterea de cumpărare să-ți scadă din cauza taxelor și accizelor nenumărate, care se reflectă în costurile bunurilor și serviciilor pe care le cumperi. Iar atunci neimplicarea ta în viața societății începe să te afecteze. Și știi ceva? Nu ai dreptul să te plângi. Nu atâta timp cât nu te folosești de una din puținele unelte democratice pe care le ai pentru a schimba societatea în care trăiești: votul, măcar ca formă de protest.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron