Premierul Israelului intenționează să înlocuiască Justiția cu plebiscitul

Premierul Israelului intenționează să înlocuiască Justiția cu plebiscitul
Publicat: 01/03/2019, 00:32
Actualizat: 10/01/2020, 10:56

Joi, procurorul general al Israelului, Avichai Mandelbilt, a trimis celor vizați acuzațiile, urmând ca inculpările să fie redactate sau nu, în urma unei ultime audieri, programată după alegeri. În ce-l privește pe premierul Netanyahu, capetele de acuzare în trei din cele patru dosare sunt următoarele: în Cazul 1000 – abuz de încredere, în Cazul 2000 – abuz de încredere, în Cazul 4000 – luare de mită.

Joi seara, pe Canal 13, foarte cunoscutul jurnalist de investigație Raviv Drucker a numit publicarea acuzațiilor „Prăvălia cu Acadele” (delicatese pentru presă).

Conform procedurilor, audierea decisivă ar fi trebuit să aibă loc în maximum 30 de zile după înștiințarea privind acuzațiile, dar Mandelbilt a fost îngăduitor cu prim ministrul, care – cel puțin până la alegeri – are o țară de condus. (Comentatorii politici apreciază că procesul nu va începe înainte de anul 2020). Cu aceiași intenție de a nu influența parlamentarele din 9 aprilie, conținutul dosarelor nu va fi făcut public decât după încheierea scrutinului.

La ora 20, Regele Bibi (care s-a întors degrabă din vizita oficială în Rusia) a ieșit să se victimizeze (artă în care e un maestru). S-a așezat între marii lideri ai lumii, sumarizând binele pe care el și partidul pe care îl conduce, Likud, l-au făcut omenirii și Israelului. Un altul ca el nu se va naște curând, fapt pentru care – fiindcă în alegeri nu poate – stânga politică încearcă să-l doboare folosind ca instrument Justiția. Totul e o „vânătoare de vrăjitoare”, împotriva sa și a familiei sale. („Vânătoare de vrăjitoare” e sintagma pe care a împrumutat-o și o folosește astăzi președintele Trump contra procurorului special Robert Mueller).

Premierul Israelului o ține de trei ani pe-a lui: „Lo ihie klum, chi lo hia klum” (Nu va fi nimic, fiindcă n-a fost nimic). În final, adresându-se cetățenilor, le-a declarat: „Doar voi veți decide, la alegeri!”.

Benjamin Netanyahu speră că, dacă va câștiga alegerile – ceea ce e încă foarte posibil, în ciuda unei puternice coaliții de stânga alcătuite în ultimul moment – va scăpa și de problemele penale. Ce mesaj transmite: dacă voi mă veți vota, înseamnă că ați dat verdictul în locul Justiției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase