Președintele României, în fața ambasadorilor, despre ruperea la încovoiere

Președintele României, în fața ambasadorilor, despre ruperea la încovoiere
Publicat: 28/08/2018, 15:05
Actualizat: 09/01/2020, 06:07

Deși România nu are diplomație, Sala Unirii din Palatul Cotroceni a fost plină astăzi la ora 12.00.

Am ascultat până la capăt discursul președintelui Klaus Iohannis, rostit la Reuniunea Anuală a Ambasadorilor. Dacă n-ar fi existat referirile la viitoarea președinție a Consiliului UE, aș fi putut crede că urmăresc același discurs din anii trecuți.

Președintele a progresat vădit: cu sporită iscusință, nu spune nimic. „În anul diplomatic care s-a scurs de la reuniunea anterioară, relațiile internaționale nu s-au ameliorat: se mențin în continuare riscurile, amenințările și provocările pe care le cunoașteți, la care s-au adăugat noi evoluții, unele îngrijorătoare, atât în vecinătatea noastră, cât și la nivel global”. Anul trecut era la fel: „Ne revedem după un an diplomatic dificil. Riscurile, amenințările și provocările despre care v-am vorbit anul trecut se mențin, din păcate” etc. etc. Nici în 2016, lucrurile nu stăteau altfel: „Ne revedem după un an complicat în relațiile internaționale, care a adus o dinamică fără precedent a schimbărilor în regiunea noastră, în Europa și pretutindeni”.

Președintele nu strivește corola de amenințări și provocări, nu intră în analize inutile, nu oferă amănunte, nu ne poziționează în iureșul geopolitic pentru că, pur si simplu, România – fără un Proiect de Țară – e, în cel mai bun caz, un spectator care, de ani de zile, nu face decât să-și exprime adeziunea necritică la Uniunea Europeană, la Alianța Nord-Atlantică, la parteneriatul strategic cu Statele Unite ș.a.m.d.

Continuăm, fără un Proiect de Țară, să nu știm ce vrem și, prin umare, să nu știm ce să cerem. În „noile evoluții” despre care frumos vorbește Președintele României, nu avem nici un cuvânt de spus, nu ne poziționăm nicicum, pentru că nu avem nici o idee, nici o inițiativă. Acestă detașare superioară, această fudulie ne costă, dar – pentru interesele strict electoraliste ale lui Klaus Iohannis – merită. Domnia sa vorbește despre o viitoare președinție „de succes” a Consiliului Uniunii, când la Bruxelles și Strasbourg tot mai mulți se întreabă dacă ar trebui să o căpătăm.

Când a citit cu intonație cele patru axe de acțiune ale României în calitate de președinte al Consiliului UE – „(1) asigurarea unei creșteri durabile și echitabile pentru toate statele membre, prin intermediul unui nivel sporit de convergență, coeziune, inovare, digitalizare și conectivitate; (2) salvgardarea securității europene; (3) consolidarea rolului global al Uniunii Europene și (4) promovarea valorilor commune” – m-am gândit cu groază că sunt unele cuvinte pe care doamna Dăncilă și miniștrii săi nu vor putea să le pronunțe nici măcar pe silabe: con-ver-gen-ță, di-gi-ta-li-za-re, co-nec-ti-vi-ta-te, salv-gar-da-re.

M-a bucurat enorm că Președintele a reușit să lectureze un discurs de aproape o jumătate de oră (s-a simțit că nu era la primul contact cu textul).

Am aflat că Iohannis își dorește „o Românie mai rezilientă” și am alergat la dicționar, ca să ajung înaintea Vasilicăi. Reziliență: „mărime caracteristică pentru comportarea materialelor la solicitările prin șoc, egală cu raportul dintre lucrul mecanic consumat pentru ruperea la încovoiere, prin șoc a unei epruvete și aria secțiunii transversale la care s-a produs ruperea respectivă”. Doamne, ajută!

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
Detaliul ascuns de la nunta secretă a Simonei Halep! Hore și voie bună în curtea...
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
„Mami, noi de ce nu locuim împreună, ca o familie?” Sofia, fetița Biancăi și a...
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
ULTIMA ORĂ! Simona Halep și Toni Iuruc s-au CĂSĂTORIT în secret! Campioana noastră a strălucit...
Continua lupta culturală din Ungaria. Comunitatea LGBT anunţă o paradă cu zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Un tren a plecat fără pasageri din Gara de Nord Bucureşti. Călătorii au fost trimiși...
Detaliul ascuns de la nunta secretă a Simonei Halep! Hore și voie bună în curtea...
ÎMPĂRĂTEASA nimfomană care reuşea să se CULCE cu mai mulţi bărbaţi decât o prostituată
SUA a început războiul! Trei oameni decedați până acum, de cand Afganistanul este sub bombardament
BOMBA SERII Simona Halep s-a măritat în mare secret. Primele imagini de la nuntă
Ce s-a întâmplat cu Frank Fritz de la „American Pickers”?
Rezultate Admitere liceu Edu.ro 2021: Repartizarea computerizată pe licee şi judeţe
Horoscop de weekend, sâmbătă, 24 iulie. O zodie suferă cumplit astăzi: Mușcă-ți limba! Ajungi într-o...
EXPLOZIV. Harry nu este fiul prințului Charles. Informații BOMBĂ din interiorul Casei Regale
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...