Președintele României, „Or LaGoyim”

Redactor:
Lelia Munteanu
Președintele României, „Or LaGoyim”
Întâmplarea face ca, între 4 și 6 iunie să se desfășoare la Washington Forumul anual al Comitetului Evreiesc American (American Jewish Committee - AJC).

În plenul de luni, 5 iunie, între 18-20 (ora locală), președintelui Klaus Iohannis i se va înmâna prestigioasa disticție „Or LaGoyim” (Lumina Neamurilor), formulă inspirată din Cartea Profetului Isaia (42,6): „Eu, Domnul Dumnezeu, Eu Te-am chemat întru dreptate și de mână Te voi ține și Te voi întări; unui neam Te-am dat spre legământ și neamurilor spre luminare”.

(Anul trecut, distincția i-a fost acordată lui Nicos Anastasiades, președintele Ciprului, în 2005 – fostului președinte Clinton, în 2010 – cancelarului Merkel. Mulți alți șefi de stat sau de guvern au primit-o, în timpul sau după exercitarea mandatului).

Unul dintre motivele pentru care președintele Iohannis va primi această distincție este și faptul că România a deținut între martie 2016 și martie 2017  președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (preluată de la Ungaria și transferată Elveției). Cuvântul care ar putea caracteriza mandatul de un an al țării noastre ar fi „discreție”.

Există însă în România două puternice focare de studii iudaice, la Univeristatea București  și la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj (prestigiosul Institut „Dr. Moshe Carmilly”), pe care, în discursul de mulțumire, Președintele le poate aminti cu mândrie.

… E o șansă extraordinară pentru România vizita Președintelui în Statele Unite. Îmi doresc din tot sufletul ca Ministerul de Externe să n-o irosească. (Faptul că ambasadorul român la Washington a avut pe agendă, în aceste zile, oareșce cumetrii în țară, îmi întărește convingerea că meritul acestei vizite nu aparține diplomației noastre).

Vorbeam ieri despre Jacques Attali, eminența cenușie a lui Emmanuel Macron. Mărturisesc că i-am citit cu pasiune „Evreii, lumea și banii” sau „Dicționar tandru al iudaismului”. Pe celelalte abia de curând le-am deschis. Mă urmărește prima frază din  „François Mitterrand așa cum a fost”. Și îmi vine să înlocuiesc „Republica franceză” cu „România”:

„A conduce Republica franceză nu înseamnă a improviza. Pentru asta îți trebuie o cunoaștere aprofundată a țării, iubire pătimașă pentru locuitorii ei, competențe administrative și juridice excepționale, o analiză riguroasă a mizelor strategice ale vremii, o considerabilă capacitate de muncă, o memorie uriașă, o imensă rezistență fizică. Și, de asemenea, caracter, o mare stăpânire de sine, facultatea de a anticipa, repere morale, dispoziția de a-ți recunoaște greșelile și a-ți schimba punctul de vedere; în sfârșit, o viziune a Franței și a lumii, și un proiect suficient de puternic care să-ți permită să fii indiferent  la critici, acceptând, provizoriu, impopularitatea”. 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide