Roșia Montană: propaganda murdară, aur curat

Redactor:
Cristian Tudor Popescu
Roșia Montană: propaganda murdară, aur curat
În legătură cu agitația din spațiul carpato-traiano-pontic privind Roșia Montană, atât demonstrațiile protestatarilor împotriva deschiderii exploatării, cât și demonstrațiile de curluntrism la nivel înalt ale președintelui și premierului, mă determină să vă reamintesc acest text din data de 05.02.2012, fără alte comentarii.

În legătură cu agitația din spațiul carpato-traiano-pontic privind Roșia Montană, atât demonstrațiile protestatarilor împotriva deschiderii exploatării, cât și demonstrațiile de curluntrism la nivel înalt ale președintelui și premierului, mă determină să vă reamintesc acest text din data de 05.02.2012, fără alte comentarii.

Nu știu dacă exploatarea aurului de la Roșia Montană va ghiftui zona cu cianuri sau nu. Nu știu dacă e mai bine ca acolo să investească o firmă străină, una românească sau chiar statul. Nu știu dacă e mai bine pentru țară ca aurul să rămână în pământ sau să fie scos. Nu știu cât de mare poate fi profitul în afacerea Roșia Montană.

Văd însă, în fiecare zi, pe televiziuni și prin ziare, cât de mare, înverșunată și lipsită de scrupule este investiția acestei firme, Gold Corporation, în propagandă. La ore de vârf, în care secunda de publicitate face cât o punguță cu aur curat, sunt aduși oameni mai mult sau mai puțin necăjiți „din zonă” și puși să-și plângă cât mai expresiv nefericirea pe ecran. Golzii ăștia corporați au renunțat să mai înfățișeze date și cifre, ce firmă mare și serioasă sunt ei, ce tehnologii performante și parfumate dețin, ce binefacere pentru arheologie și ecologie sunt metodele lor de a suge aurul. Tactica de acest fel ține de perioada în care golzii cărau pe cheltuiala lor, hăt la o exploatare auriferă din Noua Zeelandă, un cârd de jurnaliști români notorii, ca să le arate ce curate sunt extracțiile corporate. Acum, se recurge la oameni simpli, din care se extrag murdar lacrimi. Mame disperate, tineri care vor să-și întemeieze o familie, bolnavi, bătrâni, bărbați fără lucru, copii triști funcționează ca obiecte de propagandă pentru facerea de bine Gold Corporation.

Mi-a rămas în minte o femeie între două vârste care lăcrimează comunicându-ne că nu are destul să pună copiilor pe masă, nu înainte de a recita că muncește cu contract pe perioadă determinată la RMGC, care a angajat-o cu mărinimie, deși nu s-a început nicio exploatare. Mesajul: dacă exploatarea ar începe, femeia, împreună cu alți 450, ar avea contract pe perioadă nedeterminată și bani să-și îndestuleze copiii.

Astfel de „publicitate” nu mai vizează convingerea autorităților române să dea avizul, dar, asemenea propagandei politice, scoaterea în stradă a cetățenilor care să manifesteze pentru începerea neîntârziată a exploatării la Roșia. Că golzii n-au obținut deocamdată decât manifestații anti, ba chiar o adevărată mișcare civică împotriva proiectului, ar merita o analiză separată.

Nu sunt în măsură să trag o concluzie economică sau ecologică în legătură cu Roșia Montană. Pot, în schimb, să trag una logică: când cineva cheltuiește aur cu tona, ani de zile, pentru a te convinge public că vrea să-ți facă un mare bine, ție, nu lui, mai mult ca sigur te așteaptă un rău pe măsură.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide