Saudiții au rezolvat cazul Khashoggi: o încăierare care s-a terminat prost. Trump: credibil!

Redactor:
Lelia Munteanu
Saudiții au rezolvat cazul Khashoggi: o încăierare care s-a terminat prost. Trump: credibil!
Saudiții au rezolvat cazul Khashoggi: o încăierare care s-a terminat prost. Trump: credibil! Lelia Munteanu se întreabă care erau reacțiile dacă un jurnalist ar fi fost asasinat în consulatul Iranului

Azi-dimineață, când nu se luminase bine de ziuă, a venit anunțul oficial al regimului de la Riyadh (traduc cât pot mai exact): „Investigațiile preliminare efectuate de Ministerul public în cazul dispariției cetățeanului Jamal Khashoggi au dezvăluit că acesta din urmă a murit în urma unei altercații la consulatul Regatului din Istanbul. Discuțiile dintre Jamal Khashoggi și cei pe care i-a întâlnit la consulatul Regatului din Istanbul au condus la o ceartă care a degenerat într-o bătaie, ducând la moartea sa”.

Comunicatul – despre care președintele Donald J. Trump s-a grăbit să declare că e credibil – i-ar face invidioși pe suprarealiști. Cu alte cuvinte, într-o instituție cu reguli atât de stricte precum un consulat, niște unii (nu se știe câți, saudiții au anunțat 18 arestări) se iau la bătaie cu un pașnic jurnalist sexagenar și bătaia se termină cu decesul acestuia. Ca să nu lase deranj în urma lor, asasinii tranșează cadavrul și îl și scot din instituție. Toate astea fără știința funcționarilor, în cap cu consulul, care la peste două săptămâni de la eveniment susțineau încă faptul că pe 2 octombrie, acolo nu s-a întâmplat nimic, iar jurnalistul a părăsit sediul pe picioarele lui, pe o ușă din dos.

Dacă această variantă cusută cu odgonul îl mulțumește pe președintele Statelor Unite, președintele ErdoÄŸan nu e deloc dispus s-o înghită și va folosi acest prilej să se pună în fruntea organizațiilor media și umanitare care cer adevăr și dreptate. Mai ales că investigațiile sunt în mâna anchetatorilor turci.

Mă tot întreb, de optsprezece zile, ce-ar fi fost dacă o tărășenie similară s-ar fi petrecut alături, în consulatul Iranului.

 

Inchide