Scandalul dezbaterilor electorale contaminează şi Israelul

Scandalul dezbaterilor electorale contaminează şi Israelul
ISRAEL. Guvernul de uniune naţională a primit susţinerea Knessetului / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 19/02/2020, 21:05
Actualizat: 19/02/2020, 21:07

Netanyahu lui Gantz: “Dacă eşti prea speriat să te confunţi cu mine, cum te vei confrunta cu provocările pe care le întâmpină ţara?”.

Într-un interviu acordat presei scrise zilele trecute, Benny Gantz, co-liderul alianţei Kahol Lavan, s-a declarant pregătit pentru orice confruntare electorală în această campanie pentru alegeri legislative.

Aseară, într-un interviu pentru Canalul 20, Netanyahu – spre surpriza generală – s-a grăbit să accepte. Fostul şef al Statului Major a executat imediat o repliere tactică: “Ce s-a întâmplat, Netanyahu? Te-ai alarmat că există un termen pentru confruntarea cu martorii acuzării?”. (Gantz făcea aluzie la faptul că premierul tocmai a primit citaţia de la tribunal pentru 17 martie. Dar toată lumea ştie că până atunci se va forma un alt Parlament şi, oricum, Bibi va amâna să se prezinte, iar cu un Knesset nou va cere o nouă imunitate).

N-a fost nici o problemă pentru geniul politic mult mai stabil decât Trump însuşi să-i dea o replică novicelui său adversar: “Dacă eşti prea speriat să te confunţi cu mine, cum te vei confrunta cu provocările pe care le întâmpină ţara?”.

Adevărul e că, de 24 de ani, Israelul n-a mai avut parte de o confruntate electorală. La ultima confruntare, acum aproape un sfert de veac. Bibi şi-a luat-o rău în faţa competitorilor săi – Ehud Barak şi Itzik Mordechai. De atunci, cel mai longeviv premier din istoria Israelului a refuzat sistematic orice dialog televizat.

Astăzi, e disperat: nu reuşeşte să mişte acul sondajelor de opinie, care au îngheţat de la începutul campaniei la egalitatea dintre Likud ş Kahol Lavan. I-a propus, deci, lui Gantz trei dezbateri, pe model american, una dintre ele pe tema sa preferată –  securitatea.

Mai are o şansă (despre coronavirus am vorbit deja). Se pregăteşte să primească 400 de alegători nou-nouţi din Etiopia. La întrebarea de ce nu sunt aduşi toţi cei 8000, câţi au mai rămas, răspunsul autorităţilor a fost că nu e buget decât pentru 400. Prea destul pentru o fotografie de campanie.

FOTO: Facebook.com