Șefia USR – o luptă pe viață și pe moarte

Șefia USR - o luptă pe viață și pe moarte
Publicat: 02/05/2017, 21:43

După un puseu convulsiv, în care partidul s-a fisurat un pic sub greutatea numelui fostului premier, rămas fără angajament, dar cu ceva platforme în șantier, întru viitorul cărora pretindea susținere (eventual, un loc în vârf), senzația e că apele s-au liniștit.

Nici n-a trecut luna, de când progresiștii – Ghinea, Armand și apropiații lor – au înțeles că salvările la ralanti conduc, de fapt, la o moarte implacabilă, fapt care i-a determinat să i-l propună, cu nerăbdare și multe speranțe, lui Dan, pe Dacian.

Actualul lider al partidului, departe de a fi atât de implicat în fenomen pe cât ar cere-o o țară, necesar a fi salvată, a refuzat abrupt propunerea, deși, el însuși nu suflă, prea tare, vânt în pânzele partidului și nici nu exprimă, pronunțându-se la ocazii, vreun dram de forță ideologică.

Nicușor Dan pare convins că a făcut destule, că el și partidul sunt foarte bine cunoscuți și așezați pe câmpul de luptă, că doctrina „toți în atac – împotriva corupției -, toți în apărare – a statului de drept” e o exprimare „deplin” exhaustivă, ceea ce-l liniștește nespus, făcându-l să aștepte cu speranță roadele politicii bine făcute, sigur că USR și-a demonstrat forța izbăvitoare și magnetismul la popor.

Greșit, am putea spune, întrucât mi s-a întâmplat, personal, să fiu întrebat de interlocutori luați mai din scurt, „ce este aia USR?”.

Chiar dacă pare greu de crezut, lumea uită, mai ales dacă opoziția se face la nivel mic, „ca să nu (ne) deranjăm foarte tare”.

La momentul cu „puseul”, aproape că se născuse o speranță – fie prin venirea lui Cioloș și înscrierea lui în cursa pentru șefia partidului, fie printr-o candidatură Clotilde Armand sau, de ce nu, Cristian Ghinea.

Ei bine, nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Cei doi au renunțat la ideea de a candida pentru președinția partidului, iar Dacian Cioloș s-a retras în decor.

Totuși, ca să nu pară că USR organizează un congres, pur și simplu, „comunist”, în care „patronul” partidului este unicul, inegalabilul, nicicând-învinsul candidat, s-au mai înscris în luptă, alți trei „preopinenți”.

Lupta se , astfel, a fi pe viață și pe moarte. Mai ales după spusele a doi dintre ei.

Emanuel Ungureanu, 39 ani, Cluj, deputat – de cinci luni în partid. (Spicuim din scrisoarea de prezentare).

„ (…) Apreciez enorm munca lui Cristian Ghinea în grupul parlamentar, mintea lui ordonată ne ajută să ne organizăm, nu este singurul, dar este exponențial pentru un grup de colegi de la care învăț lucruri zilnic. Îmi doresc enorm ca după acest congres Nicușor Dan și Cristi Ghinea, Clotilde Armand să comunice mai bine și să lucreze excelent împreună.

Sunt doar trei dintre oamenii formidabili pe care îi are acest partid și care au calități certe de lider, mai adaug un nume, un om bun, Iulian Bulai, dar sunt mulți ca el.

Avem o echipă de parlamentari redutabilă. Aștept să cunosc filialele în care nu am avut cum să ajung până acum.

Suntem atât de cruzi – însă, dragii mei, un copil crește în 9 luni. Știu, ne grăbim, dar dacă copilul iese mai repede, moare sau riscul unor malformații este major. Lupa anticorupție ne unește pe toți, sunt foarte sigur de asta, vă rog din suflet, măcar pentru o vreme, până învățăm ce înseamnă doctrine și ideologie, progresist și conservator să nu căutăm conflictul în discuțiile noastre particulare și mai ales în public.
Electoratul nostru este mai educat, mai pretențios dar la fel de latin. Adoră bârfa, intrigile, teoria conspirației. Să renunțăm la puritanism, este ipocrizie pură să ne credem tot timpul, mai buni, mai drepți, mai deștepți ca alții. Mă gândesc uneori cu duioșie la formele de puritanism pe care le promovează unii dintre colegii mei foarte dragi.

Oare dacă Maria Magdalena ar fi vrut să intre în USR am fi găsit un post de vicepreședinte pentru ea? Eu i-aș acorda cu bucurie votul meu de încredere și nu pentru faptul că i-a spălat cu părul ei picioarele lui Șefu. Cui i se iartă mult, iubește mult. (…) Sunt Emanuel Ungureanu și vreau să fiu președintele vostru de suflet, pe cel care va conduce partidul în continuare, l-ați ales deja„.

Cornelia-Florina German, București, 36 ani. (Prezentare) „Nu am mai făcut politică și m-am alăturat USR pentru șansa de a contribui la implementarea unor proiecte legate de mediul înconjurător. Candidatura la funcția de președinte USR este un mijloc de a îmi face cunoscută în interiorul partidului poziția în legătură cu două subiecte: mandatul de președinte și statutul care urmează să se voteze. Părerea mea este că USR îi datorează lui Nicușor Dan acest prim mandat, care momentan este deschis. Legat de Statut și de modul cum a fost elaborat, părerea mea este că avem nevoie de mai mult timp și de o echipă de profesioniști pentru elaborarea unui proiect atât de complex”.

Cel de-al treilea contracandidat al lui Nicușor Dan este Șerban Marinescu, fost candidat pe listele partidului la Cameră în Teleorman.

După cum spuneam, ni se promite o luptă pe viață și pe moarte…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia