Și după Pungești ce urmează?

Și după Pungești ce urmează?
Publicat: 09/12/2013, 22:12
Actualizat: 29/07/2014, 19:34

Jandarmeria Română a făcut, astăzi, bilanțul unei săptămâni de confruntări cu sătenii din Pungești. Are cu ce se lăuda: 30 de persoane au fost amendate cu sume între 500 și 5000 de lei, iar pentru alte 40 poliția a întocmit acte de constatare a săvârșirii unor infracțiuni ca distrugerea de bunuri, tulburarea ordinii și liniștii publice, blocarea de drumuri și port ilegal de armă albă (un manifestant avea la el un cuțit).

„Ardeți-i tare la buzunare!” pare să fi fost ordinul transmis de ministrul de Interne, Radu Stroe, umflat în pene precum un cocoșel care se crede vultur. Dar, cum amenzile și plimbatul cu duba la Poliția Vaslui nu au stins setea de protest antifracking, Jandarmeria a recurs la o formulă ieșită din comun, ca să justifice ocuparea comunei Siliștea (din care face parte Pungeștiul), în ziua de duminică, 8 decembrie 2013: a declarat-o „zonă specială de siguranță publică”. Dincolo de refrenul ridicol „În zonă sunt create dispozitive și sunt detașate echipaje de intervenție și patrule, pentru a se crea un climat de liniște și siguranță pentru cetățeni”, măsura s-a dovedit eficientă. Cu jandarmi patrulând pe ulițe, filtre din o sută în o sută de metri și bariere la intrarea și ieșirea din comună, oamenilor le-a fost greu să-și viziteze vecinii și imposibil să meargă la protest. Pungeștiul a fost cumințit cu forța, iar Chevron s-a apucat de lucru, urmând ca, în maximum două luni, să foreze după gaze de șist.

Din punctul de vedere al guvernanților, stingerea revoltei de la Pungești era necesară pentru a oferi un exemplu altor comunități, care se opun exploatării gazelor de șist pe teritoriul lor. Demonstrându-le că nu cedează și că puterea este la el, Cabinetul Ponta speră să le descurajeze, să le intimideze și să le mâne spre concluzia că protestele lor vor fi în zadar, că vor sfârși precum oamenii din Siliștea – și bătuți, și cu banii luați. A transmis, astfel, un avertisment dur locuitorilor din alte comune vasluiene, din Plopeni, din Costinești și din Vama Veche, trecute, de asemenea, pe harta gazelor de șist.

Este posibil însă ca planul guvernului să dea greș. Mai întâi, fiindcă manifestația de la Pungești a încetat temporar: dacă, mâine, pleacă jandarmii, sătenii care nu mai au nimic de pierdut, dărâmă, din nou, gardurile companiei Chevron. Forțele de ordine vor trebui să rămână în localitate cel puțin o lună-două de acum încolo, pentru ca satul să poată fi considerat „pacificat”. În al doilea rând, demararea lucrărilor la Costinești și Vama Veche, zone turistice, ar putea întâmpina o opoziție mult mai mare, nu doar din partea locuitorilor, ci și din partea acelora care, de ani de zile, își petrec vacanțele aici. Ce vor face domnii Ponta și Stroe, câți jandarmi vor trimite să lupte cu toți îndrăgostiții de Vamă, de exemplu? Își va permite o „Salvați Vama Veche!”, lângă o „Salvați Roșia Montană!”?

Dacă domnia-sa crede că da înseamnă că este drogat cu Putere. Un prim-ministru lucid, care nu se admiră zilnic în sondajele de casă, ar încerca o altă abordare decât forța a relației cu comunitățile, în controversata problemă a gazelor de șist. Fiindcă încet-încet, protestele locale, pornite din teamă sau rațiuni ecologiste, își pierd conținutul lor originar și tind să se transforme în forme de rezistență în fața unui regim incompetent și corupt, de care trebuie salvată România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”