Țara imnului bine cântat sau cum fiecare pasăre pe limba ei piere

Țara imnului bine cântat sau cum fiecare pasăre pe limba ei piere
Publicat: 14/11/2014, 14:39

A început, la mijlocul lui septembrie, cu o demonstație grandioasă pe Stadionul Național și s-a încheiat, în aceeași notă, cu un spectacol omagial produs de studiourile Antena3. Destinul i-a fost scris încă din poezia de debut a lui Mircea Cosma („Victor, o galaxie română-n devenire/ Răsare în universul zidit pe răstigniri…”), a continuat cu atingerea taumaturgică a mâinii Florinei Cercel („Când am dat mâna cu dumneavoastră, pentru prima dată m-am simțit brusc foarte bine. Fiind actriță, sunt senzitivă și simt aura oamenilor cu care intru în contact. Ferice de mama care v-a născut!”) și s-a terminat aseară cu epifania lui Dorel Vișan („Caii destinului cunosc drumul, noi ținem doar hățurile, ei se duc acolo unde trebuie. Destinul unui președinte e unul cosmic…”). În fața acestor revelații mistice, când caii destinului tropăie într-o veselie în direct fără ca bunul simț să-i țină în frâu, ce poți să mai zici? Să spui lucruri frizând prostia cosmică, să compui ode pe care nici lui Ceaușescu nu i le-ai fi dedicat, asta mai poate însemna un singur lucru: că nu mai ai toți boii acasă. Să primești omagii și lingușeli deșănțate fără să-ți crape obrazul de rușine, asta anunță o nouă epocă de aur. Epoca micului Ceaușilă.

Până acum două luni habar n-aveam că dl. Ponta este atât de credincios și trăiam liniștit cu asta, considerând că, pentru fiecare dintre noi, credința în Dumnezeu este un act intim, care se trăiește, nu se declamă. Dar în ultima vreme am fost bombardat cu atâtea mărturii de credință din partea premierului candidat la Președinție, încât, deși cu greu îmi pot stăpâni senzația de slin, voi scrie un ultim comentariu pe această temă. Există o mică diferență între credinciosul Ponta și călătorii din 331 care-și fac cruci când autobuzul trece pe lângă biserică. Există o mică diferență între ortodoxul Ponta și oamenii care-și freacă batistele și portofelele de racla cu moaște: robul lui Dumnezeu Victor își face crucile din mașina cu girofar și la moaște se bagă în față, nu stă la rând. În rest, aceeași înțelegere primitivă: căci dl. Ponta nu ia din religie credința, umilința, blândețea, bunătatea, ci superstiția, miracolele, minunile. Dacă o babă din Olt descoperă mâine chipul lui Iisus într-un dovleac, Victor Ponta dă bani de la buget să se ridice o biserică în fundul curții. Dacă mâine un butlegăr din Teleorman preschimbă apa în țuică să fericească tot satul, dl. Ponta, cu sprijul BOR, îl declară sfânt prin ordonanță de urgență. Pe lângă toate astea, o armată de apostoli, cântăreți, actori și publiciști, se străduiesc să picteze icoana aureolată de galaxii a viitorului președinte al României. Dumnezeule mare!

Cum s-a ajuns aici? De unde această lipsă de măsură? De unde această trufie nemăsurată? De unde această bucurie a prosternării în fața puternicilor zilei? Cum se face că oameni cu cariere impresionante în spate sunt în stare să bată mătănii în fața unui impostor?

Dar cum Dumnezeu nu bate cu parul, am asistat, joi seara, la Antena 3, la unul dintre acele rare momente în care șmecheria se vede în tot ridicolul ei și impostura iese pe la cusături. Dl. Ponta a greșit versurile imnului național. Desigur, o greșeală mică, mititică, dar, după ce mândrul român și-a luat elan ca să i-o „tragă” Neamțului la temelia românismului, ca apoi să se împiedice în propria-i fentă, lovitura a fost cruntă. Cineva a pierdut hățurile cailor cosmici și dl. Ponta a căzut în nas sub propria greutate, strivit de propria-i șmecherie. Premierul și-a tras în limbă „glonțul de argint” pregătit cu emfază pentru Klaus Iohannis.

Și apoi, a doua zi, dl. Iohannis ce era să facă? Să cânte. Cânta la cor. Era tenor. Oricum, bine că dl. Ponta nu l-a provocat pe dl. Iohannis să spună „Tatăl nostru!” Cine știe ce-i mai ieșea…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația