Mihai Găinușă
07.12.2018
Puterea Gândului

Taxa pe curcan

Taxa pe curcan
ANRE ne ia drept proști. Uite taxa, nu e taxa! Mihai Găinușă atrage atenția cum vor niște șmecheri să țină în viață un curcan cu gaură în fund

Vezi Doamne, că în 3 ani, aproape s-a dublat consumul general prin centralele de apartament. Și poluează cu CO2. Sunt mai multe aspecte aici, dar esențiale sunt două: 1. guvernanții vă cred proști. Și 2, dacă acceptați această taxă abuzivă, chiar sunteți proști.

Primo: ANRE e Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. Am mai vorbit despre acești agarici cu ifose. Ei  reglementează fix pix. Doar anunță când șmecherii care stăpânesc bogățiile subsolului, recte gazele, au nevoie de bani pentru dividende, vacanțe și salarii majorate. Ca să nu anunțe PSD-ul, că nu mai dă bine deloc când promiteau scoaterea de taxe, i-au pus pe ăștia să ne vâre morcovul taxei. Până la frunze.

Secondo. Deoarece RADET și alți dinozauri insolvenți mai au puțin și crapă, fiindcă lumea pleacă de frig din rețeaua lor cuaternară și ruginită, au tot vrut să interzică decuplarea de la conductele lor neizolate și găurite, la care plătiți la greu tot agentul termic călâu.

Cu aceeași mentalitate ordinară de ceaușiști cu robinete aurite  pe-acasă, pe cei de la RADET și ANRE îi doare-n țeavă că e frig afară și copiii din case vă îngheață cu mâna pe calorifer. Guvernul bagă bani de la buget în regiile de termoficare, sub formă de subvenții, exact cum îndopi un curcan. Cu mențiunea că acest curcan, mă scuzați, are o gaură largă-n fund, pe unde ies cascadă grăunțele. Într-o veselie.

Dacă se mai debranșează mulți, se vor întâmpla două chestii: 1. Lumea cu centrale se încălzește mult mai economic. Și 2. Ăstora de la RADET o să le explodeze o grenadă economică în mațe și o să le crape târtița curcanului de tot.

Terțio. Cei care folosesc centrale de apartament, le folosesc economic, că nu le convine să plătească mult la gaz. Drept urmare poluarea e mică. Plus că centralele sunt performante, nu ca furnalele lor, unde ard cărbuni și lemne, de nu se mai vede noaptea luna de fum.

Deci, ca să știți, fără investiții (și n-au băgat un chior), regiile de termoficare sunt niște zombi care bântuie orașele, cu angajații bugetari masă electorală de manevră.

Quatro. Au strâns și vor să mai strângă sute de milioane de euro din taxa de poluare de la mașini. Ce-au făcut cu banii ăia, au redus vreo poluare? Cineva – repet – e luat de prost.

Acum vor să ia taxă pe centrala de apartament. Dar nu explică nimeni cum se reduce poluarea dacă plătești o taxă? Zi-ne, ANRE-ule, că noi suntem mai nepregătiți: din banii ăia căcălău, cam ce faci mneata ca să tai CO2-ul? Pui niște pungi la țevile de evacuare ale centralelor, ca să-l împachetezi și să-l deșerți noaptea prin păduri? Noaptea, când plantele mănâncă dioxid și se aia oxigen. Nu. Dar cum reduci poluarea, pungaș mic ce ești?

Așa e că n-ai nicio idee? Hai să-ți zic eu una, gratis. Pui niște țevi și colectezi tot dioxidul de carbon într-o singură conductă. Pe care-o bagi fix în fundul curcanului de la RADET. Și când bagi subvenții în el pe cioc și gaze pe dincolo, scuze de imagine, sigur rezolvi problema.

Dar chiar crezi, băi ANRE-ule, că toți suntem proștii voștri, ăia aliniați 10 la un steag și 100 la o lozincă, pe care-i doare-n brișcă de centralele de apartament, când ei au sobă și se defechează în fundul curții încă un centenar de-acum încolo?

Te înșeli și abia aștept să vină odată Ziua Recunoștinței. De ce? Că atunci o să se servească curcan RADET în sos bugetar ș o să înceapă Marea Debranșare. În primul rând, a voastră, de la privilegii.

 

Inchide