„Țineți copiii departe de televizor! Urmează un festival de ură, violență și scârbă”

„Țineți copiii departe de televizor! Urmează un festival de ură, violență și scârbă
Publicat: 12/12/2019, 20:49
Actualizat: 08/01/2020, 19:46

Dacă ieri dimineață mulți mai sperau într-o minune, gândindu-se că basarabeanul Avigdor Lieberman, liderul partidului-balama „Yisrael Beiteinu”, va scoate un iepure din joben, până la prânz iluziile s-au risipit: al treilea rând de alegeri în mai puțin de un an nu poate fi evitat. După 9 aprilie și 17 septembrie, urmează un nou scrutin pe 2 martie.

Ar fi fost greu de crezut că Lieberman își va călca pe suflet și se va alătura Alb Albaștrilor, acceptând susținerea partidelor politice arabe („Yisrael Beiteinu” o formațiune politică nationalist-ateistă). A existat, totuși, o surpriză: rechizitoriul lui la adresa lui Netanyahu postat pe Facebook.

Liberman i-a reproșat lui Bibi că a stârnit presa pe care o controlează împotriva sa, că se ascunde îndărătul imunității parlamentare. „Domnule Prim Ministru, dacă aș fi vrut să te lovesc în punctul cel mai slab, ți-aș fi amintit ce-ai spus în 2008 despre un alt premier, Olmert – «Vorbim despre un prim-ministru îngropat până la gât în anchete, care nu are îndreptățirea publică și morală de a lua decizii capitale pentru Israel. Sunt îndoieli, trebuie să spun corecte, că deciziile lui vor fi bazate pe interese personale de supraviețuire și nu pe interese naționale»” a scris Lieberman, adăugând că în locul lui Netanyahu, dacă ar fi fost acuzat penal, ar fi susținut formarea unei comisii care să-i anuleze imunitatea. Și a încheiat apoteotic: „Ai mai spus despre mine că sunt mânat de influențe străine necunoscute, că sunt un agent, un agent al haosului. Domnule Prim Ministru, cine zice ăla e! Poate tu ești agent al unor elemente străine necunoscute și bogate din lumea largă (…). Și aici suntem diferiți. Pentru mine, scopul nu scuză mijloacele și nu aș schimba niciodată principiile pe portofolii. Uite-te în oglindă, stai cu tine și fă-ți o introspecție”. (Ateul declarat citează dintr-o… dispută talmudică: „kol haposel bemumo posel” – păcatele pe care le vezi la alții sunt propriile tale păcate).

Pe 26 decembrie vor fi alegeri interne în Likud. Dacă Netanyahu le-a acceptat, are un plan. N-are nici o relevanță faptul că, în sondaje (pe care nu poți pune mai mult prețdecât pe cele realizate în România înaintea alegerilor), diferența dintre el și singurul său competitor, Gideon Saar, se micșorează. Marele Bibi vrea să relegitimeze în propriul partid.

Scena politică israeliană e perfect caracterizată de avertismentul co-liderului alianței Kahol Lavan (Albastru Alb), fostul jurnalist Yair Lapid: „Țineți copiii departe de televizor! Urmează un festival de ură, violență și scârbă (…). Ceea ce trebuia să fie o celebrare a democrației a devenit o rușine”.

Sursă Foto: Yair Lapid / Facebook