Titlul anului: „Poporul acesta trăiește pe Titanic”

Titlul anului: Poporul acesta trăiește pe Titanic
Publicat: 12/01/2019, 23:25
Actualizat: 08/01/2020, 20:16

Un articol din Haaretz, al analistului militar Amos Harel, intitulat „Poporul acesta trăiește pe Titanic”, comentează declarațiile recente ale generalului în rezervă Yitzhak Brick, care vine cu exact ce nu vor să audă concetățenii săi: vești proaste despre Țzahal (armata israeliană) – Israelul nu e pregătit pentru un război. Interviul la care se referă Harel a fost preluat, imediat, firește, de media rusească și nu numai.

Nu e prima oară când generalul Brick face declarații menite să șocheze, acum însă – după ce și-a anunțat retragerea în urmă cu câteva zile – e și mai ofensiv. Ce spune: că Tzahal e construită să răspundă la două amenințări, Liban și Gaza, dar nu și la noile schimbări din Orientul Mijlociu, care definesc Siria ca principal inamic.

Pe de altă parte, responsabilii Armatei și politicienii asigură că Israelul e pregătit pentru orice.

O butadă amară care circulă în rândul cetățenilor e că, între aceste două puncte de vedere opuse, adevărul va putea fi aflat numai în urma unei viitoare conflagrații.

Principalul subiect al presei israeliene rămâne însă premierul Netanyahu, care se bate cu Justiția (cu tupeul lui Dragnea, uneori aproape cu aceleași sintagme, dar fără carismă). Intenția premierului e să-l intimideze pe Procurorul General Avichai Mandelblit, care în februarie, cu cel puțin 40 de zile înaintea alegerilor anticipate din aprilie, trebuie să ia o decizie. Bibi speră să n-o facă, pentru că, odată reales în funcție – și sondajele arată că va fi reales – să-și rezolve pe cale legislativă problemele penale.

Fapt pentru care Benjamin Netanyahu – un maestru al victimizării – face ce știe mai bine: se auto-profilează ca o victimă inocentă a poliției anticorupție, a procurorilor și a presei dușmănoase.

Cele trei dosare – 1000, 2000 și 4000 (al patrulea, 3000, e încă în lucru) urmează, se pare, să fie unificate luna viitoare într-un singur cap de acuzație, mită sau/și abuz de încredere, nu e încă foarte clar.

Mai limpede e că o posibilă inculpare în preajma campaniei electorale e foarte posibil să-l destabilizeze sensibil pe liderul Likud, care are de dat multe alte explicații electoratului și din cele mai stringente. Iar una dintre acestea, pe lângă economie, e situația din Armată.