Türklük, çaÄŸdașlik, lâiklik

Türklük, çaÄŸdașlik, lâiklik
Publicat: 06/06/2013, 13:00
Actualizat: 12/01/2020, 22:45

Cei 12 arbori din Parcul Promenadei (Gezi Park), pentru care câteva zeci de intelectuali din cea mai cosmopolită zonă a Turciei (cartierele Taksim-Beyoglu ale Istanbulului, de pe malul nordic al Cornului de Aur) s-au așezat în fața buldozerelor, își aruncă de peste o săptămână umbra asupra întregii țări. Dacă poliția n-ar fi acționat brutal, dacă primarul orașului (care locuiește în Beyoglu), arhitectul Kadir Topbaș – din 2004 în funcție – ar fi încercat să dialogheze cu protestatarii, scânteia revoltei n-ar fi aprins marile orașe, coalizând cetățeni de toate profesiile, confesiunile și convingerile politice. În mai puțin de 24 de ore, ceea ce părea un miting ecologist (un moft ecologist, ar spune unii) s-a transformat într-o răfuială cu premierului ErdoÄŸan.

Dar – pe măsură ce zilele trec, cu ajutorul neprecupețit al declarațiilor arogante ale primului ministru – această răfuială poate oricând coagula ca începutul unei revolte, ale cărei consecințe sunt cu atât mai greu de evaluat, cu cât încă nu există nici lideri, nici un program. Oamenii au ieșit în stradă, clamându-și propriile nemulțumiri, fapt pentru care piețele marilor orașe strâng cele mai originale, mai neașteptate sloganuri.

Ce spune ErdoÄŸan, de o săptămână (inclusiv în ultimele zile, când și-a desfășurat, tacticos, turneul în Magreb, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat)? Că în stradă se află scandalagii, extremiști, manipulați de opoziția politică (a numit Partidul Republican al Poporului), care – într-o acțiune disperată – speră să întoarcă scorul democratic al alegerilor din 2011 în favoarea sa. ErdoÄŸan sugerează chiar că, în spatele manifestațiilor, ar mai exista și niscaiva forțe străine oculte.

Primul ministru se întoarce astăzi în țară. (Faptul că regele Muhammad al VI-lea al Marocului și-a făcut de lucru prin lume și nu l-a întâmpinat, așa cum se anunțase, e un semnal asupra căruia merită reflectat). Deloc conciliant de felul său, Recep Tayyip ErdoÄŸan va continua, probabil, să sfideze manifestanții, greșeală care s-ar putea să-l coste într-atât încât să nu mai conteze, în ochii populației, principalul său merit, acela că a purtat Turcia prin criză și că economia republicii e mai solidă ca niciodată.

De la declarațiile de până acum la invocarea celebrului articol 301 din Codul Penal, autoritarismul lui Erdogan mai are de făcut doar un pas. Unul care i-ar putea fi fatal.

Despre ce e vorba în Articolul 301, folosit adesea ca să închidă gura dizidenților? Despre insultă la adresa așa-numitului türklük (turcitate): ofensă contra națiunii.

În timp ce primul ministru colinda Marocul, Algeria și Tunisia, manifestanții au început să se radicalizeze. În Piața Taksim se aud tot mai des cuvintele çaÄŸdașlik (modernitate) și lâiklik (secularism), iar la statuia lui Mustafa Atatürk (zis Kemal, „Perfecțiunea”) din Parcul Promenadei e un neîntrerupt pelerinaj. Și, tot în lipsa sa, în stradă și-au făcut apariția mulți dintre propriii săi susținători, fapt pentru care în partidul de guvernământ, al Justiției și Dezvoltării, par a fi apărut tensiuni în legătură cu modul de raportare la evenimentele despre care ministrul de Interne s-a mărginit să declare sec că au produs pagube de peste 70 de milioane de lire…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului