Marian Sultănoiu
06.02.2015
Puterea Gândului

Udrea, sedusă și abandonată. De ce tace Traian Băsescu?

Udrea, sedusă și abandonată. De ce tace Traian Băsescu?
„De ce tace Traian Băsescu?!", se întreabă țara cu sufletul la gură, în timp ce Doamna, sedusă și abandonată, pe de o parte le dă capace lui Coldea și lui Ghiță, iar pe de alta, trage picioare, pe sub mese, înalților cheflii politici.

Povestea nu e foarte complicată. Traian Băsescu, atâta cât a fost el „Traian Băsescu-jucător”, a verticalizat corect cu serviciile, în sensul că acestea i-au dat câte pase au vrut ele și cum au vrut. Povestea cu „Băsescu-tata și mama serviciilor” e o prostie. Nu s-a născut omul care să verifice și stăpânească, de afară, o astfel de structură, indiferent câte cunoștințe – fizice sau teoretice – ar avea în sistem.

Unde s-au întâlnit cele două părți a fost axa străfulgerată de licurici. În rest, fiecare cu a lui. Firește că serviciile n-au vrut-o pe Udrea-președintă, dintr-un milion de motive, indiferent de insistența președintelui. Toți băieții trimiși azi spre DNA au constituit masa de manevră a banilor în teren, despre care serviciile aveau analizele la zi. Indiferent de relațiile de colaborare ale acestora cu aceia – sau mai ales pentru asta -, spusele Doamnei nu sunt chiar lipsite de logică.

Dacă, extrem de ofensată, astăzi, pentru că a fost abandonată – indiferent care ar fi fost poziția ei în sistem -, și-a dat drumul la gură, iar ceea ce spune nu este doar un bluf, atunci este extrem de grav.

Pentru că Udrea spune cam așa: oameni din servicii au lăsat cocoșeii la șmen, liberi de contract, ca să-i poată chema la raport doar când e nevoie de câte un „serviciu”: fie pentru un șef de-al tău, de la comisia parlamentară care, chipurile, te controlează, fie pentru un institut de sondare, care să te facă mai chiparos, fie, poate, pentru o informație sau alta.

Dacă ne gândim câtă libertate de mișcare au avut cocoșeii, trăind bine mersi sub nasul serviciilor, până când au început să se toarne între ei, loviți de buzduganul Microsoft, putem privi cu mai puțină debusolare povestea lui „Cocoșanel”.

De unde Băsescu se aștepta ca serviciile să joace cu el, în campanie, împotriva „acoperitului” Ponta, s-a trezit că joacă împotriva lui, „descoperindu-le” pe Bica și pe Udrea la Paris.

Îngrozit, jucătorul nostru a înțeles că jucăria lui se stricase și că serviciile nu se mai prefac că-l știu de jupân. Înfruntat pe față, a declanșat un atac general la structuri, fapt care i-a montat bomboana pe colivă.

De atunci, președintele se joacă cu nepoții.

Doamna, nu. Aflată cu sula-n coaste, a declanșat scandalul împotriva omului numărul unu al serviciilor, pe frontul deschis de fostul ei protector, convinsă fiind că acesta îi va ține spatele.

A calculat greșit. Implicat în scandal, abrupt, în vechiul stil, Băsescu s-ar fi expus periculos. Și n-ar fi fost doar el.

Udrea a simțit, în cele din urmă, că, după ani de tandem neabătut, cu mentorul Băsescu, a fost abandonată. Sedusă și abandonată.

Și a reacționat ca orice Doamnă tradusă în „amor” politic: a dat cu vitriol. E limpede că înalții bărbați politici, care se ascund pe sub mese… e Traian Băsescu. Că alți meseni înalți, care s-o apere, nu există. Afară de Boc.

Inchide