Un oportunist periculos: Mihail Neamțu

Un oportunist periculos: Mihail Neamțu
Publicat: 12/11/2012, 15:18
Actualizat: 05/07/2016, 23:10

Domnul Mihail Neamțu nu a înțeles un lucru din toată dezbaterea pe care el însuși a provocat-o recitând versurile poetului legionar Radu Gyr, la lansarea de la Operă a candidaților ARD: discuția nu este despre Radu Gyr, ci despre Mihail Neamțu.

Dacă domnul Neamțu ar fi fost atacat după vreun curs de teorie a literaturii sau vreun cenaclu, atunci lamentările sale ar fi fost pe deplin justificate. Dacă cineva ar fi pus sub semnul întrebării suferințele miilor de oameni din temnițele comuniste și rețeaua rezistenței prin cultură și credință – și aici și-ar găsi locul și Radu Gyr – din nou ar fi fost justificată revolta sa, pe Facebook și pe blog, sub titlul „Lacrimi și morminte”.

Dacă domnul Neamțu ar fi fost la prima abatere, probabil că discuția ar fi fost de mult închisă. Cum de altfel închisă ar fi fost și discuția despre scrierile sale legionare de tinerețe, publicate în „Puncte cardinale”, dacă domnia sa nu ar fi recidivat.

Perseverența cu care se poziționează însă pe coordonatele unui sistem care sub aparenta promovare a valorilor creștine a cultivat intoleranța până în forma sa absolută, acest lucru este periculos. Și cu atât mai periculos este faptul că domnul Neamțu o face în cunoștință de cauză. „Sunt eclectic* „, s-a descris el nonșalant.

Domnul Neamțu nu este „eclectic” în fața oglinzii din baia personală. Exhibiționismul său doctrinar se manifestă, într-o societatea polarizată până la ură, într-un cadru organizat, politic, în care printr-un concurs de împrejurări domnia sa a ajuns formator. Statut pe care, prin ușurința cu care vrea să expedieze episodul de la Operă, demonstrează că vrea să și-l păstreze cu orice preț.

De altfel, dacă ar fi să urmărim evoluția sa, cel puțin din ultimul an, Mihail Neamțu dă dovadă că o poate face. Bun orator, cu un parcurs educațional remarcabil, a reușit să se agațe de toți oamenii momentului. Ieșit de sub aripa lui Vladimir Tismăneanu, el a început, în urmă cu un an, să-și construiască un profil public, convertit în ONG-ist de dreapta și reporter. S-a făcut remarcat cu interviurile cu Sebastian Lăzăroiu și Emil Boc, la vremea aceea ministru al muncii, respectiv premier. În același timp, a început să-și promoveze Noua Republică, în concept inițial o formă de organizare a societății civile care pune presiune, urmărind o reformă reală a clasei politice. După valul inițial de simpatie publică, NR a intrat într-un con de umbră, remarcându-se doar prin atacurile virulente la adresa USL, dar și PDL și având vizibilitate mai ales prin prisma relației cu Monica Macovei care legitima Noua Republică drept alternativă a „reformiștilor”.

Cu un partid încurcat în ițele birocratice și în imposibilitate de a se legitima electoral, Mihail Neamțu și-a oferit, într-o primă fază serviciile unui Traian Băsescu suspendat, pentru ca mai apoi să reevalueze PDL-ul alături de care nu a mai avut vreo mustrare principailă să se regăsească sub aceeași siglă în alegeri cu personaje cărora le cerea vehement retragerea din viața publică – de remarcat atacurile la Elena Udrea și Mihai Răzvan Ungureanu. Curajul său politic s-a materializat prin negocierea unui colegiu eligibil în fieful PDL de la Arad, evitând o confruntare cu miză, spre exemplu în București.

Așa stând lucrurile, Mihail Neamțu nu este decât un oportunist ca la carte. În spatele vorbelor mari pe care ritos le rostește se ascunde idealul unui pitic: vrea să fie mare. Iar faptul că nu are niciun fel de remușcare după episodul de la Operă nu arată decât că ar face orice pentru ca visul său să devină realitate. Indiferent de preț.

*Eclectism: 1. îmbinare mecanică, hibridă a unor puncte de vedere sau concepții eterogene sau opuse; lispsă de consecvență în convingeri, în teorii. 2. sistem de gândire neunitar, care, fără a se întemeia pe idei originale, alege din diverse sisteme de gândire stiluri artistice ce i se pare mai bun (DEX)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Băutura demult dispărută din România. Era cea mai populară pe vremea bunicilor
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete