Ușor cu pianul pe scări. Despre euforia naționalistă a domnului Băsescu

Ușor cu pianul pe scări. Despre euforia naționalistă a domnului Băsescu
Publicat: 12/08/2013, 21:44
Actualizat: 05/07/2016, 19:38

Traian Băsescu este în campanie electorală. După o o perioadă de teasing pe Facebook, în chiloți de baie și șapcă în cap, patronul spiritual al Mișcării Populare s-a aruncat direct în balta naționalismului, în care în urmă cu un an voia să-i înece pe actualii săi tovarăși de coabitare, Crin Antonescu și Victor Ponta. Cum oricât de popular s-ar mișca, cu un partid de zombi politici Traian Băsescu nu prea are cum să-i convingă pe mulți dintre românii dezamăgiți de PSD, PNL și PDL, așa că încearcă să recupereze măcar cât de un cinci la sută la europarlamentare, făcând ordine într-un electorat năucit de schimbarea la față a lui Ponta și Antonescu sau de fuga după ștampila partidului a lui Ghiță Funar și Corneliu Vadim Tudor.

Altfel, nu se explică atacul lansat astăzi la adresa Budapestei, pe care din Harghita, de la Izvorul Mureșului, Băsescu o cheamă la ordine și-și asumă „leadership-ul punerii la punct”. O reacție prezidențială disproporționată la declarațiile liderului partidului extremist de opoziție, Jobbik, Vona Gabor, care și-a asumat și el „un conflict” cu România dacă asta înseamnă „apărarea drepturilor maghiarilor și reprezentarea lor” și „conservarea rasei” . Este adevărat că declarațiile neonazistului înainte amintit nu ar trebui să rămână netaxate, însă de aici până a susține că Ungaria a devenit ” în momentul de față un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităților în regiune, nu în România, în regiune și România își va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei” este cale lungă. Mai mult, oficialii budapestani au fost avertizați că de acum nu vor mai circula atât de relaxat prin România, iar Școala de vară de Tușnad unioniștilor maghiari ar putea fie interzisă.

Cum altfel ar putea fi interpretate altfel decât electoral aceste declarații, când câteva minute mai târziu președintele, preluând aceeași retorică, le face cu ochiul cetățenilor români de peste Prut, vânzându-le iluzia reîntregirii naționale: „Cereți, fraților, unirea, și o veți avea!”

În context european, reacția lui Traian Băsescu nu își are locul. Șeful statului știe asta, însă întinde coarda, mai ales că atât Jobbik, cât și guvernul lui Viktor Orban, demult nu mai sunt la inima Europei, derapajele Budapestei fiind taxate cu fiecare ocazie. Mesajul lui Băsescu nu se adresează însă Europei, ci electoratului sensibil la retorica naționalistă, exercițiu pe care șeful statului l-a practicat și în anii trecuți pentru a puncta electoral.

În primăvara lui 2009, cu câteva luni înainte de europarlamentare și prezidențiale, președintelui la acea vreme al Ungariei, Laszlo Solyom, i s-a refuzat autorizația de survol a României pe motiv că nu respectă, prin declarațiile sale Constituția. Explicațiile au fost date la vremea respectivă chiar de președintele Băsescu: „Am avut o discuție lungă cu dânsul, în spatele ușilor închise, în care i-am explicat că nu putem tolera abordări în afara Constituției României. Am avut o discuție la Budapesta, am fost pus în situația, ca șef al statului, să dau un răspuns prompt acolo, pentru că șeful statului român nu putea avea un răspuns cu ambiguități vizavi de Constituția României, iar ca răspuns la discuțiile de la Budapesta și la atitudinea mea absolut consituțională de acolo, ni se cere aprobare pentru un survol cu aterizare la Târgu Mureș în vederea participării dânsului la evenimentele organizate de autoguvernarea de la Harghita”.

Retorică naționalistă a îngropat și demersul regionalizării pe care tot Traian Băsescu l-a trecut în registrul electoral, punând pe masa UDMR, singura formațiune cu legitimitate de reprezentare a intereselor maghiarilor din România, varianta „maximală” a două regiuni separate, Harghita și Covasna.

Parteneriatul dintre guvernul PDL și Traian Băsescu a pus bețe în roate, anul trecut, înființării Universității de Medicină de la Târgu Mureș în limba maghiară, la presiunea pedeliștilor din teritoriu care ar fi pierdut puncte electorale, chit că astfel nu s-a respectat legea Educației, asumată cu turle și trâmbițe de PDL și Traian Băsescu.

Președintele Băsescu a intervenit și în scandalul steagului secuiesc, având chiar o discuție cu Viktor Orban pe care a ținut să o facă publică: „Ușor cu pianul pe scări în problema naționalistă”.

Chiar așa, ușor cu pianul pe scări în problema naționalistă, pentru că oricât de bun jongleur se crede politicianul român sau maghiar, situația ar putea scăpa oricând de sub control și, cu siguranță, nimeni nu va avea de câștigat.

PS. Ar fi de amintit o declarație a lui Traian Băsescu făcută în anul neelectoral 2010, la masă cu Viktor Orban, la școala de vară de la Tușnad: „Europa Centrală este o regiune care se consolidează, iar reconcilierea româno-maghiară este unul din pilonii acestei regiuni. În mod indiscutabil, ceea ce au reușit popoarele și politicienii celor două țări este cel mai mare succes al nostru în ultimii 20 de ani. O reconciliere care ne permite să privim viitorul cu încredere și care trebuie să fie baza evoluției relațiilor dintre celor două popoare, dintre majoritățile și minoritățile celor două state„.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea...
×