Victoria Nuland bate șaua lui Viktor Orban, să priceapă Victor Ponta

Redactor:
Lelia Munteanu
Victoria Nuland bate șaua lui Viktor Orban, să priceapă Victor Ponta
Mă străduiam, în vară, să atrag atenția asupra pericolului mortal al iliberalismului, observând că nu doar premierul Ungariei, Viktor Orban, îi exaltă virtuțile.

„Mai există un premier în Uniunea Europeană, un Victor, care o face, dar cum făcea proză Monsieur Jourdain – fără să știe. Între Viktor și Victor distanța e ca de la original la pastișă. Viktor Orban e un om politic cu greutate, de substanță, un foarte bun cunoscător al geopoliticii, cu un orgoliu hipertrofiat, care știe bine ce spune. Victor Ponta e un tele-politician, care până mai ieri scria după dictarea lui Barroso, iar astăzi cochetează și el cu iliberalismul: pulsiunile autoritariste, aceeași concepție despre Opoziție ca șmen al Puterii (vezi construcția Tăriceanu), iar mai nou, în bătălia lui pentru Cotroceni, românismul ortodoxizant”, scriam atunci.

Tema iliberalismului o abordează acum Departamentul de Stat al SUA, prin glasul doamnei Victoria Nuland, cu o duritate pe care catifeaua diplomației n-o mai atenuează: „Cum puteți să dormiti sub plapuma articolului 5 al NATO, în timp ce vorbiți deschis despre , teorie împinsă până la ultranaționalism, restricționarea presei libere sau demonizarea societății civile? Pun aceeași întrebare și în legătură cu cei care protejează oficialii corupți de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul, atunci când este convenabil pentru ei”.

Fără a-l numi, discursul e, în primul rând, un rechizitoriu la adresa politicii iliberale declarate explicit a lui Viktor Orban, dar și un avertisment îndreptat spre Victor Ponta. 

Vorbind despre „cancerul regresului democratic” și corupția care amenință statele Europei centrale, membre ale NATO și UE, Victoria Nuland, subsecretarul american pentru Eurasia, ține să reamintească, într-un moment geopolitic fierbinte, că anumiți lideri au uitat sau sunt pe cale să uite valorile fondatoare ale celor două organizații internaționale.

După ce o ocolise superior la București, zilele trecute premierul Ponta s-a întâlnit cu doamna Nuland la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Ce i-a spus spus atunci subsecretarul de stat între patru ochi ne putem doar închipui.

Acum însă, Nuland s-a adresat în primul rând popoarelor, al căror eroism a clădit democrația și a așezat țările fostului lagăr socialist în NATO și UE. Mesajul Statelor Unite e limpede: vă așteptați să vă apărăm de ruși, dar voi ați adus la putere oameni care disprețuiesc democrația, care întrețin și încurajează corupția, care încalcă libertatea presei, care vă distrug economia! Tot de votul vostru depinde să-i scuturați din cârcă! 

VIDEO! O vietate din era dinozaurilor, filmată în timp ce înota într-un râu din România:...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Părinții lui sunt actori celebri, dar el mănâncă din gunoaie. Povestea este șocantă
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Donald Trump a adus în discuție România în contextul scandalului Hunter Biden. Reacția lui Klaus...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Veste proastă pentru 7 milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu mărirea pensiilor
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
×
Inchide