Virtuozul rege Abdullah schimbă flautul cu piculina

Virtuozul rege Abdullah schimbă flautul cu piculina
Publicat: 31/08/2014, 18:12
Actualizat: 15/01/2020, 02:34

Venerabilul suveran (90 de ani) are scuza că și-a pierdut vioiciunea memoriei și uită că, de aproape un deceniu, de când se află la putere, a continuat politica predecesorilor săi de sponsorizare a jihadismului sunnit.

Încurajat financiar și logistic de Arabia Saudită (împotriva regimului al-Assad și a principalului său susținător, Iranul), Statul Islamic se întoarce astăzi asupra binefăcătorilor săi, amenințând că va ocupa și locurile sfinte, Mecca și Medina, al căror custode e însuși regele. Și astfel se explică graba suveranului de a coaliza comunitatea internațională împotriva terorismului – ultimele amenințări proferate pe twitter (rețeaua preferată de socializare a mercenarilor califului Ibrahim).

Vineri, la Jeddah, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare de către noii ambasadori – britanic și american – în Arabia Saudită, regele a prevenit Occidentul că acțiunile teroriste ale Statului Isalmic vor atinge Europa, într-o lună, și Statele Unite în două luni. De unde îi vin aceste informații foarte precise? Poate de la fostul șef al Serciciilor Secrete, prințul Bandar bin Sultan, care în vara anului trecut a avut o întâlnire confidențială, de 4 ore, cu președintele Federației Ruse. Atunci, iscusitul Bandar-Bush (cum a fost poreclit, pe timpul lungii lui misiuni de ambasador la Washington) l-a încredințat pe Putin (stenograma întânirii a fost dată publicității de serviciile secrete rusești, care, dat fiind răspunsul negativ al președintelui, aveau tot interesul s-o facă): „Orice înțelegere am perfecta, nu va fi exclusiv una saudito-rusă, ci și una americano-rusească. Am vorbit cu americanii înaintea acestei întâlniri, și sunt de acord să consimtă la orice înțelegere, în special în privința Siriei”. Prințul Bandar oferea investiții și avantaje enorme, cu condiția ca Federația Rusă să renunțe la sprijinul oferit regimului de la Damasc. Ca un carismatic îmbârligător, prințul explica: „În viitor, Siria va fi condusă de un regim moderat și democratic, regim finanțat direct de noi (precum cel egiptean al președintelui Abdel Fattah al-Sisi, n.m.), iar acesta va fi interest să recunoască interesele și rolul Rusiei în regiune”. Ca bonus, promitea chiar că saudiții vor avea gijă ca Jocurile Olimpice de la Soci, care urmau să se desfășoare în februarie 2014, să fie ferite de incidente teroriste: „Grupările cecene, care amenință securitatea Jocurilor Olimpice, sunt controlate de noi (…) Mai mult, jihadisștii ceceni care operează în Siria sunt un instrument de presiune, care poate fi oricând oprit sau pornit (…). Aceste grupuri nu ne sperie. Le folosim contra regimului sirian, dar nu vor avea nici un rol în viitorul politic al Siriei”. Iată însă că, între timp, parte dintre luptătorii ceceni, în frunte cu comandantul Tarkhan Batirashvili , pe numele său de război Umar al-Shishani (Omar Cecenul) au trecut de partea Statului Islamic.

Declarația regelui Abdullah vine la două zile după ce președintele Barack Obama a recunoscut în fața ziariștilor acreditați la Casa Albă, răspunzând unei întrebări, că Statele Unite nu au încă un proiect legat de anihilarea Statului Isalmic în Orientul Mijlociu, și cu 24 de ore înainte ca Marea Britanie să ridice nivelul de alertă teroristă.

În aceeași zi în care regele Abdullah făcea apel la comunitatea internatională, cerând „forță, rațiune și celeritate”, secretarul de Stat John Kerry, într-un editorial din New York Times, argumenta că amenințarea reprezentată de Statului Islamic necesită răspunsul unei coaliții globale.

Retorica panicardă a regelui Abdullah Bin Abdulaziz Bin Abdulrahman Bin Faisal Bin Turki Bin Abdullah Bin Mohammed Bin Saud (care tocmai a donat 100 de milioane de dolari unui centru ONU de luptă contra terorismului), nu e lipsită de noimă: iranienii și-au și trimis trupele de elită să apere regimul șiit de la Bagdad.

Politica duplicitară a Arabiei Saudite se întoarce împotrivă-i tocmai acum, când regatul e măcinat de luptele pentru succesiune și orice adiere de instabilitate dinspre Statul Islamic riscă să declanșeze revolta mocnită a zeci de milioane de saudiți, pentru care primăvara arabă a fost amânată de regimul de teroare din Regat (unde nu există partide politice, iar manifestațiile publice de orice fel sunt interzise prin lege).

Este nevoie, firește, de o coaliție internațională, cum bine sublinia și Secretarul de Stat John Kerry, pentru a neutraliza așa-zisul califat al lui Abu Bakr al-Baghdadi. Nu se poate și nu e indicat ca doar iranienii sau milițiile kurde Peshmerga sau rușii (ale căror elicoptere de atac MI-28 sunt așteptate zilele acestea) să țină piept înaintării teroriștilor. Dar, ca astfel de zămisliri monstruoase, cum e Statul Islamic, să nu se mai nască, trebuie înțeles ce a alimentat nebunia: regimul șiit de marginalizare și teroare antisunnită, instalat la Bagdad după invazia americană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021