Visul european nu trebuie să fie un coșmar

Visul european nu trebuie să fie un coșmar
Publicat: 14/11/2015, 14:39

Membrii grupului european nu își mai pot permite sisteme naționale de informații și contrainformații închise, „autiste”, obsedate de colectarea informațiilor care nu ajung, întotdeauna, unde trebuie și mai ales în timp util. Fără o bună colaborare, centralizată, măcar pe această temă, a amenințărilor teroriste, este foarte greu să fie evitate astfel de tragedii în viitor.

Pe fondul valului imigraționist dar mai ales al creșterii ferocității atacurilor diverselor grupări teroriste (organizația Statul Islamic a revendicat seria de atentate) coordonarea și colaborarea serviciilor de securitate din toate statele europene, indiferent de poziția lor pe „lista de ținte” ale acestor grupări, este vitală.

Pe străzile Parisului, înțesate acum cu peste 1.500 de militari cu arma la vedere și cel mai probabil cartuș pe țeavă, au avut loc șase atentate teroriste orchestrate diabolic, în lanț, unul dintre ele fiind la mai puțin de 200 de metri de Stade de France, stadionul pe care se desfășura meciul amical de fotbal Franța-Germania. Teroriștii au ajuns la mai puțin de 200 de metri de președintele Franței, care a fost scos de urgență, înconjurat de un scut uman, din incinta stadionului și dus într-un „safe-house”. Pe străzile de lângă stadion, însă, zeci de persoane își pierduseră deja viața.

Neglijența sau pur și simplu incapacitatea serviciilor secrete franceze este evidentă. Eșecul trebuie asumat, cu acest preț enorm, de vieți omenești, cu milioane de persoane care s-au baricadat, de frica teroriștilor, în propriile case și trebuie găsită o soluție fermă și rapidă pentru ca o astfel de tragedie să nu mai poată avea loc. Trebuie evitată starea de panică generalizată care poate genera mișcări sociale de o amploare greu de estimat care nu vor duce, în final, decât la destabilizarea și mai puternică a statului, în ansamblul său. Una dintre soluții este un mecanism clar de coordonare a tuturor serviciilor de informații. Un organism comun, reprezentativ și cu puteri executive, măcar pe tema comună a amenințărilor teroriste.

Mesajul teroriștilor, scăldat în sângele a sute de oameni nevinovați, trebuie să rămână unic în istoria UE. În lipsa unor măsuri ferme, care să poată asigura siguranța, sentimentul de încredere al cetățenilor, întregul sistem european, pe fondul fricii colective a populației, pe fondul valului imigraționist, va scârțâi din toate încheieturile. Dincolo de mesajele de condamnare a acestor atentate trimise pe căi diplomatice, politicienii trebuie să se așeze la masă și să găsească soluții pentru a asigura integritatea celor pe care îi reprezintă și pentru a evita escaladarea tensiunilor interetnice, interreligioase și interconfesionale dar și pentru a preveni explozia unui val de naționalism exacerbat, xenofob, care va pleda pentru autosuficiență, care se va prezenta drept singura soluție și care va câștiga mulți simpatizanți.

Alternativa este doar o mult mai bună cooperare între membrii UE, scurtarea circuitului informațiilor vitale între serviciile secrete ale statelor membre și o poziție comună mult mai bine închegată pe teatrele de operațiuni de peste granițele Uniunii.

Nu suferă doar Franța, ci întreaga familie europeană, obligată, din nou, să se călească prin suferință.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?