Ziua în care am înțeles că mai este o șansă

Ziua în care am înțeles că mai este o șansă
Publicat: 07/12/2015, 17:36

În cazurile în care alegem să o traducem drept ce reprezintă pentru noi (individual), vom avea cam atâtea idealuri de fericire câți oameni există. Bineînțeles, nu este nimic rău în asta, nimeni nu caută o lume șablonizată sentimental și în emoții, evident, nici întrebarea mea. Scopul este mai degrabă de a vă orienta asupra unui răspuns care să se contureze ca sol fertil pentru toți, în care „semănându-ne” fiecare „fericirea personală”, ea să se întruchipeze. Și asta pentru că fericirea are cel puțin două componente complementare din punctul meu de vedere, care merg mână în mână.

Pe de o parte este fericirea individiuală (instantanee, care depinde de posibilitățile de a ne hrăni recurent mecanismul de consum) și pe de altă parte, fericirea spirituală, morală (ce ține de îndemânarea cu care ne gestionăm busola sufletească). Cu alte cuvinte, fericirea fiecăruia este supusă unui cadru general, unei instanțe superioare, pe care se constituie fericirea interioară și asta pentru că fericirea sufletească este „defectiv de singular” prin felul în care suntem construiți ca ființe. Vocea (nearticulată) este doar semnul plăcerii și al durerii, și există și la celelalte vietăți, căci natura lor se ridică numai până acolo, să aibă simțirea plăcerii și a durerii și a o semnifica unele altora, pe când limba servește exprimării a ce este folositor și ce este vătămător, precum și ce este drept și nedrept.Și această însușire este caracteristică omului, spre deosebire de toate vietățile, așa că singur el are simțirea binelui și a răului, a dreptului și a nedreptului și a tuturor celorlalte stări morale.

Omul este din natura lui o ființă socială, suntem făcuți să comunicăm între noi, să ne iubim, să legăm relații. Fericirea proprie în schimb este o responsabilitate personală, ea depinde de fiecare, de posibilitățile spontane de a o alimenta. Însă „aprovizionată” într-un cadru ostil, într-o „natură înconjurătoare” de unde fericirea celorlalți lipsește, aceasta devine o experiență fracturată. Bineînțeles, asta nu înseamnă că suntem puși să renunțăm la fericirea individiuală, într-un târg neechitabil, pentru a asigura primordial fericirea celor din jurul nostru. Înseamnă că pentru a putea obține o fericire proprie perenă, uniformă, trebuie să începem să o căutăm prin a evita să afectăm fericirea celor din jur. Înseamnă că înainte ca ea să devină un scop pentru individ, ea trebuie să se configureze mai degrabă ca „metodă” prin modul în care ne raportăm la ceilalți.

Fericirea nu e o destinație. E un mod de a trăi. Buna dispoziție atât de importantă pentru a reuși să ducem la bun sfârșit problemele din sfera cotidiană poate fi găsită trăind și ajutând, prin ce facem, prin cine suntem. Este fundația pe care se sprijină, în subconștient, puterea noastră în momentele grele, știind că dacă am ajutat și am fost alături de cineva vom avea pe cineva aproape. Fericirea nu înseamnă să închizi ochii, să faci abstracție de ce e în jur. Ci dimpotrivă, să-i deschizi larg și să observi ce este în apropierea ta. Ajungem la aceeași concluzie și dacă vedem fericirea ca simplă absență a nefericirii și asta pentru că mai departe, ca într-un joc de domino, răul devine absența binelui iar iubirea devine absența indiferenței, deci iubirea începe prin a nu fi indiferent în primul rând. Interesant este că și substantivul românesc „fericire” provine prin schimbarea categoriei morfologice a formei lungi a infinitivului „a ferici”. Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta și începe prin a le zâmbi celor din jur. Pentru fiecare minut de supărare pierzi 60 de secunde de fericire. Buna dispoziție are efect de bumerang.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”