Expert al Centrului de Analiză Europeană: ”Putin recreează încet, dar sigur, sistemul totalitar sovietic, interzice orice disidență și înăbușă accesul la informații libere”

Publicat: 07 04. 2022, 12:54
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images

Conflictul din Ucraina a amplificat până la cote alarmante tensiunea dintre Occident și Federația Rusă, iar mutările lui Vladimir Putin sunt analizate de experți și strategi militari, într-o încercare permanentă de a descifra scenariul întocmit la Kremlin.

Operațiunea militară specială ordonată de Putin s-a concretizat prin atacuri furibunde asupra orașelor ucrainene, iar la iveală au ieșit, din păcate, atrocități care, însumate, nu reprezintă doar o tragică pierdere de vieți omenești, ci și un tablou sumbru pe care analiștii îl etichetează printr-un termen care dă fiori – genocid.

Războiul din Ucraina este departe de a fi încheiat, în ciuda repetatelor ”negocieri” dintre ucraineni și trimișii lui Vladimir Putin. Totuși, armata rusă s-a confruntat, încă din prima zi, cu o rezistență acerbă, la care nu se aștepta, iar eventualul război-fulger dorit de Vladimir Putin nu a putut fi pus în aplicare.

Mark Voyger, expert de la Programul transatlantic de apărare și securitate al Centrului de Analiză Europeană, a declarat – pentru Sky News – că ”Ucraina câștigă războiul pe teren, din punct de vedere tactic, operațional, internațional, strategic”.

”Să convingem poporul rus că Putin este rău chiar și pentru ruși”

Deocamdată, spune Mark Voyger, Putin se află la putere, și-a anihilat opoziția, încetul cu încetul, și are în plan să recreeze un sistem sovietic totalitar în care oric dizidență este interzisă, iar libertatea de exprimare devine doar o sintagmă lipsită de acoperire.

Totuși, în cele din urmă, rușii ar trebui să fie convinși că președintele Putin reprezintă un ”rău” chiar și pentru ei, iar zidul de minciuni și propagandă poate fi dărâmat.

”Voi spune că, din punct de vedere informațional, războiul informațional este cu siguranță critic. Din păcate, știți, Putin este încă la putere și câștigă războiul acasă. El recreează încet, dar sigur, sistemul sovietic – un sistem totalitar care interzice orice disidență și înăbușă accesul la informații libere…. Așadar, pe plan internațional, Ucraina câștigă. Pe plan intern, Rusia câștigă, până în momentul în care vom reuși să pătrundem prin acest zid gros de minciuni și propagandă și să convingem poporul rus că el este rău chiar și pentru ruși”, a explicat Mark Voyger.

”NATO ar trebui să patruleze în Marea Neagră”

S-a discutat foarte mult, după primele săptămâni de război, despre o interdicție aeriană deasupra Ucrainei, dar un astfel de demers nu a putut fi pus în practică, existând temerea că s-ar putea ajunge la o confruntare directă între NATO și Federația Rusă.

Mark Voyger este de părere că ar putea exista o zonă de interdicție a navigației, în Marea Neagră, cu atât mai mult cu cât Marea Azov a fost transformată deja în ”lac rusesc”.

”Marea Neagră este acum transformată într-un lac rusesc, așa cum a fost Marea Azov, iar Marea Neagră este de fapt împărțită de mai mulți membri NATO: România, Bulgaria, Turcia. Așa că aș spune că, în cele din urmă, trebuie să facem acest lucru. Dacă nu există o zonă de interdicție aeriană, dacă ne simțim reticenți în a o impune, putem face ceva în legătură cu o zonă de interdicție a navigației, dacă vreți, în Marea Neagră, pentru că Rusia a vizat navigația internațională”, a mai precizat expertul de la Centrul de Analiză Europeană.


Citește și: