Oficiali de la Moscova, alarmați de ”războiul nebunesc” al lui Putin: ”O greșeală catastrofală care va arunca Rusia cu ani în urmă”

Publicat: 20 04. 2022, 13:17
Actualizat: 20 04. 2022, 13:20
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images

De-a lungul timpului, Vladimir Putin s-a înconjurat de oameni loiali, care îi pun în aplicare, fără să comenteze, toate deciziile. Pe data de 24 februarie, ”Țarul” a ordonat armatei ruse să invadeze Ucraina, vorbind doar despre o ”operațiune militară specială”, nu despre război. De altfel, termenul ”război” nu poate fi utilizat de mass-media din Rusia, sub amenințarea unor sancțiuni dure.

Totuși, oficiali ai Moscovei au declarat – sub protecția anonimatului, firește, fiindcă astfel de ”ieșiri” ar fi imediat taxate la Kremlin – că sunt din ce în ce mai îngrijorați de ”războiul nebunesc” al lui Vladimir Putin, iar conflictul din Ucraina va avea repercusiuni grave asupra întregii Rusii.

Potrivit Bloomberg, cel puțin 10 surse – înalți oficiali de la Moscova – au declarat că decizia lui Putin de a invada Ucraina este o ”greșeală catastrofală” care va arunca Rusia ”cu ani în urmă”. Întreaga opinie mondială a fost stupefiată în dimineața zilei de 24 februarie, iar de atunci au trecut aproape două luni, interval de timp în care ceea ce s-ar fi dorit un război-fulger s-a transformat într-un război de uzură. Armata Rusă a înregistrat pierderi considerabile, chiar dacă Ministerul Rus al Apărării transmite comunicate în care precizează că ”operațiunea militară specială” se află în grafic.

Putin se bazează pe un cerc restrâns de consilieri duri

Înalții oficiali de la Moscova susțin că este puțin probabil ca președintele Putin să își reconsidere atitudinea belicoasă, iar ipoteza că ar putea să piardă puterea este departe de a se transforma în realitate.

”Bazându-se tot mai mult pe un cerc restrâns de consilieri duri, Putin a respins încercările altor oficiali de a-l avertiza asupra costurilor economice și politice paralizante”, au declarat sursele respective, potrivit sursei citate mai sus.

Mai mult, unii dintre oficialii ruși spun că împărtășesc tot mai mult teama exprimată de oficialii serviciilor de informații americane că ”Putin ar putea recurge la o utilizare limitată a armelor nucleare dacă se confruntă cu eșec într-o campanie pe care o consideră misiunea sa istorică”. 

Sprijinul pentru războiul lui Putin provine, în mare parte, din elita Rusiei, cu mulți oameni din interior care îmbrățișează în public și în privat narațiunea Kremlinului conform căreia ”conflictul cu Occidentul este inevitabil și că economia Rusiei se va adapta la sancțiunile radicale impuse de SUA și aliații săi”.

Pe de altă parte, au mai spus oficialii de la Moscova, și sprijinul public rămâne puternic, ”deoarece șocul inițial și perturbarea sancțiunilor au făcut loc unui fel de stabilitate suprarealistă în Rusia”.

Putin a respins toate avertismentele

Kremlinul a fost surprins de viteza și amploarea răspunsului din partea SUA și a aliaților săi – după invadarea Ucrainei -, sancțiunile înghețând jumătate din rezervele de 640 de miliarde de dolari ale băncii centrale a Rusiei, iar companiile străine renunțând la zeci de ani de investiții pentru a închide operațiunile aproape peste noapte.

Înalți oficiali au încercat să-i explice președintelui că impactul economic al sancțiunilor va fi devastator, ștergând cele două decenii de creștere și standarde de viață mai ridicate pe care Putin le-a oferit în timpul guvernării sale, potrivit unor persoane familiare cu situația.

”Putin a respins avertismentele, spunând că, în timp ce Rusia va plăti un cost uriaș, Occidentul nu i-a lăsat altă alternativă decât să poarte război. Public, Putin spune că «blitzkrieg-ul economic» (n.red. – care a fost pus la cale de Occident) a eșuat și economia se va adapta, au mai declarat oficialii respectivi”, sub protecția anonimatului.

Pe de altă parte, Vladimir Putin rămâne încrezător că poporul rus este în spatele său, iar rușii ar fi pregătiți să îndure ani de sacrificii pentru ”viziunea sa despre măreția națională”.


Citește și: