Marea Britanie sancţionează încă 206 persoane şi companii ruseşti. Pe listă se află și Vagit Alekperov, președintele Lukoil: ”Obține beneficii și sprijină guvernul Rusiei”

Marea Britanie sancţionează încă 206 persoane şi companii ruseşti. Pe listă se află și Vagit Alekperov, președintele Lukoil: ”Obține beneficii și sprijină guvernul Rusiei”
Vagit Alekperov, președintele Lukoil | Foto - Profimedia Images
Publicat: 13/04/2022, 15:28
Actualizat: 13/04/2022, 15:31

Încă 206 persoane și companii din Federația Rusă sunt sancționate de Marea Britanie, pe listă aflându-se și oligarhi ruși recunoscuți pentru averile lor fabuloase. Președintele Lukoil – Vagit Alekperov -, președintele Consiliului de administrație Sistema Holding, Vladimir Evtușenkov, și fostul președinte al Căilor Ferate Ruse, Vladimir Yakunin, au fost adăugați la lista actualizată de sancțiuni.

Documentul a fost publicat pe site-ul guvernului Marii Britanii, precizându-se că s-a pus accentul pe entităţile care au sprijinit regiunile separatiste din Ucraina susţinute de Rusia.

Viktor Medvedciuk – politician pro-rus aflat în strânse legături cu Vladimir Putin -, care a fost capturat de forţele ucrainene, se numără printre cei cărora le-au fost îngheţate activele, la fel ca şi magnatul rus al petrolului şi președintele Lukoil, Vagit Alekperov.

”Prin conducerea companiei Lukoil, Alekperov continuă să obțină un beneficiu de la și/sau să sprijine în continuare guvernul Rusiei”, se arată în documentul respectiv.

  • Vagit Alekperov era, în luna aprilie a anului 2021 – potrivit Bloomberg Billionaires Index -. pe poziția 94 în ceea ce privește cei mai bogați oameni din lume (19,6 miliarde USD) și pe locul 5 în Rusia.
  • În 2000, Alekperov a demisionat din funcția de șef al consiliului de administrație al Lukoil, dar și-a păstrat funcția de președinte al companiei.
  • În luna mai a anului 2008, Alekperov a cumpărat 11,13 milioane de acțiuni (1,3%) la Lukoil, crescându-și astfel participația la 20,4% și devenind cel mai mare acționar al companiei.
  • În afară de Lukoil, Alekperov are o afacere și în Belarus. El deține unul dintre cei mai mari comercianți privați de petrol implicați în furnizarea, rafinarea și exportul de petrol, precum și cea mai mare rețea privată de benzinării.
  • Vagit Alekperov se află pe lista din 2017 a ”oligarhilor” ruși, numiți în raportul neclasificat CAATSA către Congresul SUA .

”Complici la atrocităţile împotriva poporului ucrainean”

Guvernul Marii Britanii a transmis că persoanele sancționate pot fi considerate ”complici la atrocităţile împotriva poporului ucrainean”, iar cei care ajută ”războiul lui Putin” vor fi, în continuare vizați de sancțiuni.

În același timp, documentul prevede ca importul de fier și oțel rusesc să fie interzis, dar și exportul de ”exportul de tehnologii cuantice şi materiale avansate ” către Rusia.

”În urma atacurilor îngrozitoare cu rachete asupra civililor din estul Ucrainei, îi sancţionăm astăzi pe cei care susţin regiunile separatiste ilegale şi care sunt complici la atrocităţile împotriva poporului ucrainean. Vom continua să îi vizăm pe toţi cei care ajută şi instigă la războiul lui Putin. De mâine, interzicem importul de fier şi oţel rusesc, precum şi exportul de tehnologii cuantice şi materiale avansate de care Putin are mare nevoie. Nu ne vom da pace în misiunea noastră de a opri în loc maşina de război a lui Putin”, a declarat ministrul de externe Liz Truss, potrivit Sky News.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase